‘TMMOB GMO, Türk Loydu aday seçiminde demokrasiyi uygulayan tek kurumdur’

MDN İstanbul

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uzun Türk Loydu Vakfı seçimli Genel Kurul Toplantısı öncesi MarineDeal News’ e özel açıklamalarda bulundu

Genel kurul süreciyle ilgili merak edilen konular hakkında konuşan Uzun, “TMMOB Gemi Mühendisleri Odası‘nın Türk Loydu Vakıf Yönetim Kurulu aday adayları seçiminde delegasyon yöntemiyle, demokratik seçim yöntemini uygulayan tek kurum olduğunu söyledi.

Uzun’un açıklamasının tamamı şöyle:  

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası olarak kurucusu olduğumuz Türk Loydu Vakfı’nın 68. Genel Kurulu 27 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Bu sürecin gerek memleketimize gerekse denizcilik sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.

Oda olarak son yıllarda üstlendiğimiz birleştirici ve yapıcı tavrımızın bir uzantısı olacak şekilde, Türk Loydu Vakfı seçimlerinde de tüm genel kurul paydaşları ile birlikte vakfın kuruluş amacındaki ilkeler ışığında aynı hedefe doğru ilerlemekteyiz.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası ve üyeleri  Türk  gemi inşa sanayisinin  dünya çapında tanınırlığının pekiştirilmesi noktasında çok ciddi emekler vermiş ve vermektedir. Bu sebeple sektörel üretimdeki ilerleyişimizde önemli misyonumuzu biliyor ve bu amaçla hareket etmekteyiz.  

Sektörümüzün gözbebeği olan millî klas kuruluşumuz Türk Loydu da yetişmiş ve deneyimli kadroları ile 1962 yılında oluşturulan vizyonun takipçileri olarak önemli bir görevi yerine getirmektedir.

İlginizi çekebilir:

TMMOB GMO, Türk Loydu Vakfı için temsilcilerini seçti

Odamız, sektörün durdurulamaz hızı ve bilimsel gerçeğini analiz ederek, üyemiz binlerce gemi mühendisi ile yoğun bir görüş alışverişinde bulunmaktadır. Odamız üyesi olan onlarca gemi mühendisi Türk Loydu çalışanının çok değerli fikirleri bizlerin karar sürecinde etkin bir rol almaktadır.  Odamızın en büyük gücü tabanımızdan gelen üyelerimizin gücüdür. Bu güç, kamu çıkarları öncelikli olmak üzere meslek ve meslektaş çıkarlarını korumayı amaç edinmiştir. Bu misyon bizlere, Türk Loydu Vakfı Genel Kurulu’nda kendini geliştirilebilen, geleceğe daha büyük bir vizyonla bakan, yeniliğe açık, inovatif  düşünceler ışığında Gemi Mühendisleri Odası kontenjanı için yeni bir ekiple yönetim kurulması gerekliliğini güçlü bir şekilde iletmiştir.

Bu değişim talebini Türk Loyfu Vakfı Genel Kurulu’na gelecek iki (2) Türk Loydu çalışanı delegasyon seçimlerinde gördük.  Odamızın görüş ve düşünceleriyle uyumlu olarak çalıştığımız 2 meslektaşımız, Türk Loydu çalışanları arasında yapılan seçimde ezici bir çoğunlukla kazanmıştır. Böyle bir geniş katılım tarihinde görülmemiştir.  Bu hedef doğrultusunda ilerlemenin artık bir görüş değil hedef olması yönünde karar aldık ve bu doğrultuda ilerliyoruz.

“GMO demokratik seçim yöntemini uygulayan tek kurumdur”

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, Türk Loydu Vakıf Yönetim Kurulu aday adayları seçiminde delegasyon yöntemiyle, demokratik seçim yöntemini uygulayan tek kurumdur.  Aday olma yeterliğine sahip üyelerimizden başvuruda bulunanlar arasında tamamen şeffaf bir şekilde yapılan seçimler neticesinde en yüksek oyu alan 5 üyemiz asil, ikinci 5 üyemiz ise yedek olarak sürece dâhil olmuşlardır. Aday adayı asil üyelerimiz ise Prof. Dr. Sayın Oral Erdoğan, Sayın Gürsel Yıldız, Sayın İsmail Cengiz Ünlü, Sayın Osman Kahraman ve Sayın Özgür Üstüner’dir. Aday adayı yedek üyelerimiz ise Sayın Yücel erdem, Prof. Dr. Uğur Sayın Buğra ÇELEBİ, Sayın İbrahim Karataş, Sayın Mustafa Türkmen ve Sayın Halil Memiş’tir.

Dikkat ederseniz oluşturulan aday listesindeki dağılımın da gayet güzel olduğu görülecektir. Prof. Dr. Sayın Oral Erdoğan uzun yıllar Piri Reis Üniversitesi Rektörü olarak devlet ve özel sektörde önemli görevlerde bulunmuş, uluslararası tanınırlığı olan ekonomi alanında çok önemli uluslarası yayınları olan bir üyemizdir. Türk Loydu’nu geleceğe taşıyacak olan ekibimizin lokomotifi olacaktır. Sayın İsmail Cengiz Ünlü ve Sayın Gürsel Yıldız daha önceki dönemlerde Vakfın yönetiminde bulundukları için onlara da geçmiş dönem tecrübelerini aktarmak gibi önemli bir görev düşmektedir. Sayın Özgür Üstüner ve Sayın Osman Kahraman ise uzun yıllalara dayanan ulusal ve uluslararası klas ve özel sektör firmalarında önemli görevler üstlenmiş ve bu görevlerini devam ettirmektedirler. Onların misyonu ise gelecek dönemlerde yeni açılımlar yapmak için dünya üzerindeki gelişmeleri takip etmek ve bunları Türk Loydu’nun gelecek planlarında var olmasını sağlamaktır.

“Son yıllarda Türk Loydu Vakfı’nda şahsi menfaat sağlanımı gözlenmiştir”

Vakıf ve vakfeden arasındaki ilişkilerin çok iyi kurulması ve vakfedenin de Vakıf senedinde belirttiği üzere, ulvi amaçlar doğrultusunda hiçbir kişisel menfaat beklentisi içinde olmayan Vakıf yönetiminin teşkil edilmesini isteme ve gözetme hakkı mevcuttur. Ne yazık ki son yıllarda Türk Loydu Vakfı yönetiminde Vakıf Senedi Madde 19’a aykırı olarak şahsi menfaat sağlanımı gözlenmiştir. Bu etik dışı durumun ödemeleri de anonim şirket üzerinden yaptırılmıştır.  Bu sebeple yapılan genel kurullara sunulan bütçelerde tespit edilememiştir. Bilerek ve isteyerek saklanmıştır.

Tespit noktasında ise durum kanun ve hukuk çerçevesinde, vakfedenin talebi ile TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Onur Kurulu’na iletilmiştir. Neticesinde ilgili üyelere Oda Yönetmeliği’ne uygun olarak disiplin cezası verilmiştir. Burada verilen disiplin cezasının temeli sadece “Ahlakî yönden uygun hareket etmediği” değil, şahısların Türk Loydu Vakfı ve iştiraklerinden kişisel menfaat sağlamalarıdır. Türk Loydu Vakfı Senedi Madde 13 B bendinde “Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin ‘Huzur Hakları’ konusunda karar vermek” görevini, Vakıf Genel Kurulu’na vermiştir. Ne yazık ki bugüne kadar ki genel kurullarda bu konu bilerek ve isteyerek gündeme getirilmemiştir.

Türk Loydu Vakfı Resmi Senedi Madde 19. B bendinde yazıldığı üzere, “Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri kurulan Şirket ve/veya Ortaklıklarda Yönetim/Yürütme Kurulu üyesi olamazlar.” yazmaktadır.

Vakıf yönetimine aday olunurken, seçimlere girilirken bu maddeler bilinmektedir. Yönetime seçildikten sonra aksini yapmak, maddi kazanç kapısı açmak adına ne olduğu anlaşılamayan iş tanımları (raportörlük, koordinasyon) almak ne Vakıf çalışma ruhuna uygundur ne Vakıf Senedi’ne, ne de ahlâki/etik değerlere uygundur. Takdir değerli sektör paydaşlarımız ve okurlarımızındır.

“İki kişiye, Kanun’a ve Vakıf Senedi’ne aykırı maaş veriliyor”

Konunun maddi boyutuna bakarsak; Vakıf yönetiminden 2 kişiye aylık 102.000 TL ve 34.000 TL net maaş ödenmektedir. Vergilendirilmiş maliyet ise yıllık 2.257.804 TL’dir. Bu para ile aylık 200 öğrenciye ortalama 1000 TL burs verilebilirdi. Ve bu paralar sadece iki kişiye özel harcamaları için Kanun’a ve Vakıf Senedi’ne aykırı olarak ödenmektedir. Yıllık ortalama 150 civarı öğrenciye burs verildiği düşünülürse, bu rakam çok rahat 300-350 öğrenciye çıkabilirdi.

Veyahut ortalama 200-210 çalışanına ‘ki maaşları sektör ortalamasının altındadır’ yıllık bazda 12.000-15.000 bandında ilave ödeme yapılabilirdi.

Her iki durumda da ihtiyacı olan veya hakeden bu paraları alırdı.

IACS üyeliğinde gelinen nokta ise, 1992 yılında başlamış bir çalışmanın eseridir.  Bu gelişmeler 30 yıla yayılan ve tüm çalışanların alın terinin bir eseridir. Ciddi ve sistemli bir çalışma sonucunda ulaşılmıştır. Bu vesileyle bu süreçte emek harcayan, tuğla üstüne tuğla koyan herkesten Allah razı olsun diyorum.

Bu süreç, tek bir kişinin eseri değildir ve tek bir kişiye mal edilemez. Bu konudaki açıklamalarda gördüğümüz “one man show” tarzı açıklamaları hayretle okumakta, mesleki etik ve ahlâki değerlerdeki yıpranmayı görünce üzülmekteyiz. ,

Cem Melikoğlu’na verilen ceza Gemi Mühendisleri Odası’nın verdiği değil, Onur Kurulu’nun verdiği bir cezadır bu. Onur Kurulu da bağımsız, oyla seçilen kişiler. Yani Gemi Mühendisleri Odası’nın ceza verme gibi bir yetkisi yok zaten. Ona da açıklık getirmiş olalım. 

“Vakıf Senedi’nde yapılmak istenen değişiklik, IACS üyelik sürecini sonlandırabilir”

Diğer yandan Vakıf Senedi’nde yapılmak istenen bir değişiklik önerisi, IACS üyelik sürecinin bir anda sona ermesine sebep olabilir.

Nedir bu öneri; “Şirket ve ortaklıkların yönetim kurulu (Limited Şirketlerde Müdürler Kurulu) tek sayıda olmak kaydıyla en az 1 en çok 7 üyeden oluşur. Vakfın şirket ve ortaklıklarında, biri yönetim kurulu başkanı olmak üzere toplam en az iki üyesini Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri arasından ve Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu tarafından seçilir”.

Bu madde IACS’ın ısrarla üzerinde durduğu bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi ile çelişmektedir. Üyelik eşiğinde olan bir kurumun profesyonel yönetimine direkt müdahale anlamına gelmektedir.

 2019 yılında yapılan Vakıf Senedi değişikliğindeki temel gaye ise, Vakıf yönetiminin Vakfın ulvi işleri ile ilgilenmesi, Anonim Şirketin ise profesyoneller tarafından yönetilmesiydi. Denetim sistemi de kanun ve nizamlara uygun olarak yapılacaktı.

Bu senet değişim önerisi bile aldıkları kanuna aykırı maaşları legal hale getirme çabasıdır. Ve bu durum  Türk Loydu’nun IACS üyeliğine mâl olabilir.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Vakıf Yönetim Kurulu adaylarımızın temel görevi ise Türk Loydu Vakfı ve iştiraklerini akçeli işlere karışmadan dünya çapında global bir şirket olabilmesi için gerekli olan aydınlık bir gelecek için vizyonunu belirlemesi ve yönetim misyonun bu doğrultuda çizmesidir.

“Gemi inşa mühendisi olarak gönlümden geçen Oral Erdoğan”

Türk Loydu başkanını bizim odamız seçmiyor. O yönetim kurulunun 5+5 (5 asil, 5 yedek) üyenin kararı olduğu için tabi ki gönlümüzden Oral Hocanın olmasını isteriz ama yönetim kurulu belirlendikten sonra yapılan seçimde ortaya çıkacaktır. Gemi Mühedisleri Odası olarak değil, bir gemi inşa mühendisi olarak konuşuyorum; gönlümden geçen Oral Hoca tabii ki.

Türk Loydu Vakfı’nın denizlerinin sakin, pruvasının neta olması dileğiyle…

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın