Tersan metanol yakıtlı gemiler inşa edecek

MDN İstanbul

Tersan Tersanesi, Hollanda merkezli Acta Marine ile metanol ve MDO/HVO yakıtları ile çalışan 2 adet DP2 açık deniz Servis ve Destek Gemisi için sözleşme imzaladı. Sözleşme de ayrıca yakın tarihte deklere edilebilecek 2 gemi opsiyonu daha bulunuyor.

Ulstein Design & Solutions AS tarafından Acta Marine işbirliğiyle tasarlanan iki geminin açık deniz rüzgâr çiftliklerine hizmet vermesi planlanıyor. Gemilerin, TWIN-X gemi baş-kıç tasarımı, entegre geçiş sistemi, 3D vinç ve otel konforunda konaklama alanları sayesinde piyasa beklenti ve ihtiyaçlarının üstüne çıkması hedefleniyor.

Gemilerin, 89 metre uzunluğunda ve 19 metre genişliğindeki olacak ve 85 kabinde 135 kişiye kadar mürettebat ve personel ağırlayacak. Tersan tersanesinde üretilecek gemiler servis mühendisleri ve teknisyenlerin güvenli bir şekilde gemiden rüzgâr enerji kulelerine transferini sağlayan gelişmiş iskele sistemi ile donatılacak. SMST’den tedarik edilen iskele sistemi yükseklik ayarlı kulelere entegre hareket dengeleme sistemi ve personel/kargo asansörü ile donatılacak. Yine SMST tarafından sağlanan Güvertedeki 6 ton kaldırma kapasiteli 3D hareket kabiliyetli vinç yine SMST tarafından temin edilecek. Gemiler güverte tasarımları 500 m2 kapalı ve 500 m2 açık kargo alanları bulunacak şekilde verimli tasarlandı. İki geminin, dalga seviyesinin 3 metreye ulaştığı zorlu hava koşullarında dahi kısa, verimli ve güvenli bir şekilde personel ve kargo transferi sağlaması hedefleniyor.

İlginizi çekebilir:
‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine 2 tersane girdi

Anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulunan Tersan Tersanesi İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Şakir Erdoğan, “Yenilenebilir enerji pazarının kilit oyuncuları olacak bu önemli gemileri inşa edecek tersane olarak Acta Marine tarafından seçilmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Sektördeki en iyi firmalardan biri olan ve profesyonel yaklaşımlarıyla tanınan Acta Marine ile çalışmaya başlamak için oldukça heyecanlıyız. Sürdürülebilir bir geleceğe hizmet edecek yenilikçi gemiler inşa etmekteki ortak hedefimize birlikte ulaşacağımızdan eminiz. Tersan Tersanesi olarak üretim ve tüketim stratejilerimizin yenilenebilir enerji kullanımı açısından eşdeğer olmasına çok önem veriyoruz. Tüm gemilerin inşa sürecinde hem I-REC sertifikalı rüzgâr santrallerinden hem de tersane atölyelerinin çatılarına monte edilen 8000 adetten fazla kendi güneş enerji panellerimizden sağlanan yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyoruz. Diğer bir deyiş ile Tersan Tersanesi’nde inşa edilen yeşil gemiler yine yüzde 100 temiz enerji kullanılarak inşa ediliyor” dedi.

Gemiler, personel ve kargo transferi sırasında yüksek hareket kabiliyeti ve çalışabilirlik sağlayacak. Optimize edilmiş yüksek lojistik kapasiteleri ve mürettebat için planlanan yüksek konfor, gemilere büyük değer katarken alternatif yakıtlı metanollü tahrik sistemi, CO2 salınımlarında önemli azalma sağlayacak. İlk iki geminin 2024’ün 2’inci Ve 3’üncü çeyreklerinde teslim edilmesi planlanıyor.

Acta Marine Genel Müdürü Rob Boer ise “Açık deniz rüzgâr pazarında bir ilk olan bu gemiler, alternatif yakıtlı metanol ve MDO/HVO ile çalışabilecek ve akü güç sistemi kombinasyonuyla birlikte yakın gelecekte karbon ayak izinin azalmasına büyük katkı sağlayacak. Ayrıca kalitesi ve profesyonelliği ile tanınan Tersan Tersanesi ile anlaşma imzaladığımız için çok heyecanlıyız” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın