‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine 2 tersane girdi

MDN İstanbul

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün devler ligini belirleyen ve 1968 yılından bu yana aralıksız yapılan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2021 yılı sonuçlarını açıkladı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan büyük bir titizlikle hazırlanan araştırmanın özet sonuçlarını paylaştı.
Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun açıklandığı listede ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlayan gemi inşa sanayinden sadece iki firma yer aldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada Covid-19’un üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, ‘‘Hatırlanacağı gibi pandeminin en ağır geçen ilk yılında, dünyada birçok endüstride üretim önemli ölçüde gerilemişti. Enerji kullanımı ve lojistik durmuş, tedarik sorunları had safhaya çıkmıştı. Bu süreç büyüme rakamlarında da kendini göstermiş ve dünya ekonomisi yüzde 3,1 daralmıştı. Fakat bu daralmayı 2021 yılında yüzde 6,1 ile hızlı bir toparlanma izledi.
Burada şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu büyüme, talepteki güçlü artış ile gerçekleşirken artan tedarik sorunları uzun bir aradan sonra yüksek enflasyonu dünya ekonomisinin gündemine taşıdı. Yaşanan enflasyonun yanı sıra Covid-19 salgınının yaratmış olduğu derin travmalar, büyümenin kapsayıcılığını sınırlarken ülkeler ve sosyal gruplar arasında var olan dengesizlikleri daha da artırdı.

Türkiye ekonomisi ise dünya genelinin çok üzerinde gerçekleşen yüzde 11’lik bir büyüme ile 2021 yılında son 10 yılın en güçlü performansını sergiledi. Ekonomimiz yılın tüm çeyreklerinde yüksek büyüme oranları yakalarken, bu durumun özellikle dış talepteki artıştan kaynaklandığının altını çizmek isterim.

2021 yılında küresel tedarik zincirlerindeki değişimin ivme kazandırdığı ihracat ile birlikte sanayi üretimindeki keskin artış ve hızlanan yatırımlar da büyümeye katkı sağladı. İhracatta yüksek artışı sağlayan ana unsur, Türk sanayisinin dünya genelindeki alıcılar için önemli bir alternatif üretici olarak öne çıkması sonucu ortaya çıkan ilave tedarik talebi oldu.

Diğer yandan yurtiçinde salgına karşı yürütülen başarılı aşı uygulamaları sonrasında iktisadi ve sosyal faaliyetlerde kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ve buna bağlı olarak genişleyen iç talep de ekonomik büyümeyi destekleyen önemli bir faktördü.

Bütün bu gelişmelerin etkisiyle sanayi sektörü yüzde 16,6, imalat sanayi ise yüzde 17,2 büyüyerek ekonominin genelinden pozitif ayrıştı ve büyümeye de en yüksek katkıyı sağlayan sektör oldu,’’ dedi.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 listesinde birinci sırada TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş, ikinci sırada Ford Otomotiv Sanayi A.Ş, üçüncü sırada ise Star Rafineri A.Ş. yer aldı.

Listede gemi inşa sanayinde faaliyet gösteren Tersan Tersanecilik San. ve Tic. A.Ş. 95’inci, Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. ise 454’üncü sırada yer aldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın