Teksas’taki yüzer bariyerler için yeni karar

MDN İstanbul

Teksas’ta “göçmenlere karşı kurulan yüzer bariyerlerin kaldırılması kararı” beklemeye alındı

ABD ile Meksika sınırında bulunan Rio Grande Nehri’ne göçmenlerin geçişini engellemek için yerleştirilen yüzer bariyerlerin kaldırılması kararının ardından Temyiz Mahkemesi, bariyerlerin “şimdilik yerinde kalmasına” hükmetti.

ABD 5’inci Temyiz Mahkemesi, Teksas’ta nehirdeki yüzer bariyerleri gelecek haftaya kadar kaldırmasını gerektiren kararı beklemeye aldı. ABD Adalet Bakanlığı tarafından, yüzer bariyerlerin kaldırılması davasında, ABD Bölge Hâkimi David Ezra, dün ihtiyatî tedbir kararı alarak, Teksas Yönetimi’ne 15 Eylül’e kadar yüzer bariyerlerin sudan çıkarılıp nehir kıyısına taşınması talimatı vermişti.

Teksas Eyalet Yönetimi, karara itiraz edecek

Ezra, yüzer bariyerlerin tamamıyla sökülmesi kararını vermekten kaçınarak, söz konusu bariyerlerin, güvenliğe ve komşu ülkelerle ilişkilere tehdit oluşturduğunu vurgulamıştı. Teksas Eyalet Yönetimi, karara itiraz edeceklerini duyurdu.

Bariyerlerin kaldırılmasına ilişkin dava, Biden Hükûmeti’nin Teksas’ın sınır politikalarına itiraz mahiyetinde ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılmıştı. Sınırdaki şamandıra bariyerine ilişkin tartışmalar Teksas Valisi Greg Abbott’un, düzensiz göçmenlerin nehirden geçişlerini engellemek için temmuzda Rio Grande Nehri’ne kurdurduğu yüzer dev şamandıra bariyeri, ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Teksas Valisi’nden Biden Yönetimi’ne düzensiz göçmenlerle ilgili eleştiri

ABD Adalet Bakanlığı, şamandıra bariyerinin insanlık dışı olduğunu söyleyerek bariyerin, nehrin akışına çevresel etkilerini ve halk sağlığını tehlikeye atmasını gündeme getirerek Teksas Yönetimi’nden bariyeri kaldırmasını talep etmişti. Vali Abbott da Biden Yönetimi’ni, düzensiz göçmenler için yeterince önlem almamakla eleştirerek, Teksas’ın kendi sınırlarını koruma yetkisinin olduğunu savunmuştu. Bakanlık da göçmenlik politikasını belirleme yetkisinin Federal Hükûmet’te bulunduğunu vurgulayarak, sınırda Eagle Pass ile Piedras Negras arasında kurulan 305 metre uzunluğundaki dev şamandıra bariyerinin yasadışı olduğu gerekçesiyle Teksas Yönetimi’ni mahkemeye vermişti. Meksika Hükûmeti de bariyerin uluslararası sınır anlaşmalarını ihlal ettiği yönünde şikayette bulunmuştu.

Eagle Pass, düzensiz göçmenlerin en fazla yasadışı giriş yaptığı Teksas sınırındaki geçiş noktalarının başında gelirken 2023’ten bu yana 270 binden fazla düzensiz göçmenin bu bölgeden giriş yaptığı kaydediliyor.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın