Soğuk Savaş dönemi geri mi geldi?

MDN İstanbul

Akdeniz'de görevli USS Bainbridge destroyeri

Akdeniz ve yakınındaki sularda görülmeye başlayan savaş gemilerinin sayısının yakın geçmişte görülmemiş bir şekilde artması Ukrayna sınırına askerlerini yığan Rusya ile NATO arasındaki gerilime yeni bir boyut kazandıracak gibi gözüküyor.

Herkesin gözü Ukrayna’nın kara sınırı boyunca konuşlanan 130 bin Rus askerinin Kremlin tarafından geri çekilip çekilmeyeceğine odaklanmış durumda. Tüm bu yaşananlar sırasındaysa hem ABD hem de Rusya kısa bir süre önce bölgede güdümlü füzeler taşıyan çok sayıda savaş gemisini konuşlandırdıklarını duyurdular.

Gemiler ayrıca geçtiğimiz hafta bölgede birlikte eğitim veren ABD, Fransız ve İtalyan taşıyıcı görev gruplarının yanı sıra Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren Ukrayna ve Rus gemilerine ek olarak bölgede yer alıyor.

USS Harry S. Truman uçak gemisi görev grubu aralık ayının ortasından beri Akdeniz’de bulunuyor. ABD Donanması ocak ve şubatta 4 muhribin daha Avrupa harekâtına katıldığını açıkladı.

ABD’nin ayrıca hâlihazırda İspanya’da bekleyen 4 muhribi de bulunuyor.

İlginizi çekebilir:    Rusya’dan açık tehdit

Rusya Savunma Bakanlığı da kısa süre önce, bazıları Kalibr ve hipersonik Oniks seyir füzesi yeteneklerine sahip savaş gemilerini Hazar Denizi filosundan Akdeniz ve Karadeniz’e bu bölgelerdeki Rus donanmasının birliğini desteklemek için göndereceğini duyurdu.

Bölgedeki hareketlilik Soğuk Savaş döneminden bu yan görülmemiş bir düzeye ulaşırken uzmanlar bu durumun Akdeniz’i sıcak bir nokta haline şekillendirdiğini söylüyorlar.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın