Rusya’dan açık tehdit

MDN İstanbul

Japon Denizi'ndeki USS Chafee yakınlarından geçen Rus muhrip

Rusya’nın karasularına yasadışı yollarla girecek yabancı gemilere ve denizaltılara ateş etmeye hazır durumda olduğu açıklandı.

Interfax Haber Ajansı tarafından yapılan habere göre Rusya Genelkurmay Başkanlığı ana operasyonel departman başkan yardımcısı Stanislav Gadzhimagomedov herhangi bir saldırı kararının yalnızca en üst düzeyde onaylanacağını belirtti.

Rusya, bu tehdit duyurusunu donanmasının askeri tatbikat düzenlediği Japonya’nın kuzeyindeki Kuril Adaları yakınlarında faaliyet gösteren ABD Donanması’na ait Virginia sınıfı bir denizaltı tespit ettiği yönündeki iddialarının ardından yaptı.

Moskova, ABD Donanması’na ait bir denizaltının Rus kuvvetleri tarafından fark edilip yüzeye çıkma emri verilmesinin ardından bölgeden yüksek hızda ayrıldığını söylerken, ABD tarafından yapılan açıklamadaysa, olayın Rus karasularında meydana geldiğini reddedildi ancak karşılaşmanın gerçekleşip gerçekleşmediğine dair bir yalanlama yapılmadı.

İki ülke arasında giderek artan gerilimin son halkası bu savaş tehdidi oldu. ABD ve NATO, Rusya’nın önümüzdeki günlerde sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırdığı Ukrayna’ya saldırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Pasific Forum fahri başkanı Ralph Costa, Ruysa’nın tehdidinin askeri bir güç gösterisinden ibaret olduğunu belirtirken ABD’nin Rus kuvvetlerini gözlemlemek için izinsiz girişlere ihtiyacı olmadığını söyledi.

Uyduların ve uzun menzilli gözlemleme araçlarının bunun için yeterli olduğunu ve ülkelerin karasularunı işgal etme gerksinimini ortadan kaldırdığını aktaran Cossa, Rusya ile yaşanan gerginliğin asıl sebebinin Çin’in yükselişi olduğunu belirtti.

Rusya’nın ABD için varoluşsal bir tehdit olmadığını sadece saygı istediklerini söyleyen Cossa Çin’in ABD’nin öncelikli tehdidi olduğunu vurguladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın