Sinop açıklarında deniz çayırları haritalanacak

MDN MEDIA

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde, Sinop açıklarındaki deniz çayırlarının haritalandırılacağı, Karadeniz’deki Deniz Koruma Alanları İçin Deniz Çayırlarının Haritalanması Yoluyla İklim Değişikliğine Uyumun Güçlendirilmesi Projesi için tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Sinop Üniversitesi’nin başlattığı ve Sinop açıklarındaki deniz çayırlarının haritalandırılmasının yapılacağı, Karadeniz’deki Deniz Koruma Alanları İçin Deniz Çayırlarının Haritalanması Yoluyla İklim Değişikliğine Uyumun Güçlendirilmesi Projesi’nin tanıtım toplantısına, Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Önder Serdar Öztürk ile kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Şakir Taşdemir konuşma yaptı.

Projeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Avrupa Birliği finanse ediyor

Taşdemir projenin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini söylerken, iklim değişikliğinin buzulların erimesi, yükselen deniz seviyesi, su baskınları, fırtınalar ile kuraklık gibi aşırı hava olaylarının yaşandığı bir süreç olarak her alanda varlığını hissettirdiğini anlattı.

Sözlerine devam eden Taşdemir şunları söyledi:

Güçlü, derin ve sürdürülebilir bir iklim değişikliği adaptasyonuna destek sağlanacak

İklim değişikliğinin neden olduğu zararı azaltmak, gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi beklenen iklim etkilerine karşı uyumu güçlendirmek amacıyla yapılacak çalışmalar, iklim değişikliğine karşı önemli katkılar sağlayacaktır. Projenin amacı hem AB hem de Türkiye politikaları ve mevzuatına uygun olarak Sinop civarındaki deniz çayırlarını içeren deniz koruma alanları aracılığıyla başta balıkçılık ve biyoçeşitlilik olmak üzere çevre ve ekoturizm alanlarında güçlü, derin ve sürdürülebilir bir iklim değişikliği adaptasyonunun geliştirilmesine destek sağlamak.

Hedef sektör, balıkçılık ve deniz ekosistemi

Çalışmanın hedef sektörünün balıkçılık ve deniz ekosistemi olduğunu söyleyen Proje Koordinatörü Prof. Dr. Sabri Bilgin ise, gerçekleştirecekleri projenin Türkiye’de iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi kapsamında sunulan bin civarında çalışma arasından desteklenen 29 projeden biri olduğunu söyledi.

Proje, deniz çayırlarının haritalanmasını ve yapay resif uygulamalarını içerecek

Bilgin, “Projemiz, denizlerdeki karbon yatakları olarak değerlendirilen deniz çayırlarının haritalanması ve bu hassas habitatların biyoçeşitliliğinin desteklenmesi için yapay resif uygulamalarını içermektedir. Çalışmada Romanya’dan 3 uzman ve Dicle Üniversitesi’nden uzaktan algılama konularında çalışan bir proje uzmanı bulunuyor. 18 ay sürecek. Tamamlandığında elde edilecek sonuçların Karadeniz ekosistemine ve balıkçılık sektörünün yapısına yönelik pozitif etkisi olacağına inanıyorum” dedi.

AA

Bunu Paylaşın