Siber güvenliğe hazırlığın önemi

MDN İstanbul

Gün geçtikçe birbirine bağlanan bir dünyada, siber etkinlik, gemi sahipleri ve işleticilerinin performans ve verimliliği iyileştirmeleri için büyük fırsatların kapısını açmakta; ancak bununla birlikte güvenlik riskinin de artmasına neden olmaktadır. Bilgi teknolojisindeki (BT) güvenliğin önemi genellikle iyi bilindiği ve çoğu işletmenin koruyucu önlemler uygulamasına rağmen, operasyonel teknolojideki (OT) güvenlik daha az bilinmekte ve sınırlar bulanıklaşmaktadır. Bu nedenle, süreçleri, sistemleri ve cihazları kontrol eden donanım ve yazılımlar siber saldırılara karşı çok zayıf kalabilir.

Okuyucularınızın dikkatini çekeceğini inandığım bazı önemli bilgileri tarihsel süreçte paylaşmak isterim:

n 2011: Korsanların, saldırıya karşı korunmasız sevkiyatlarda kullanılacak siber zayıflıklardan yararlanmasından şüphelenildi.

n 2012: Yabancı askeri güçler ABD TRANSCOM tarafından sözleşmesi yapılmış ticari gemi üzerindeki “birden fazla sistemi” riske attı.

n 2012: Önemli Asya Sahil Güvenlik gemileri dahil olmak üzere 120’den fazla geminin GPS sinyalleri kötü niyetli olarak bozuldu.

n 2013: Avrupa otoriteleri, uyuşturucu kaçakçılarının tespiti önlemek için önemli Avrupa limanlarındaki yük takip sistemlerini “hack”lediğini duyurdu.

n 2014: Önemli bir ABD liman tesisinde, birden fazla konteyner vincini saatlerce çalışmaz hale getiren bir sistem bozulması yaşadı.

n 2014: Önemli bir Asya Denizcilik firmasına karşı kimlik avı kampanyası başlatıldı.

Denizcilik sektörünün genelinde, siber teknolojilerin gittikçe artan işlevinin farkındalık düzeylerinde, bu işleve hazırlıklı olma durumunda hala büyük farklar vardır. Siber hazırlık seviyenizi anlamak, bu riskin belirlenmesi, hafifletilmesi ve yönetiminde atılması gereken ilk adımdır.

Bu bağlamda tutarlı, güvenilir ve rekabetçi bir hizmet sunmak çok önemlidir. Maliyetli arıza süreleri, bakım ve onarımların en aza indirilmesi bu kapsamdadır. Teknoloji burada da bir rol oynayabilir ve bu sayede uzaktan teşhis ve işaretlerin tespiti, plansız bakımların azaltılması ve en etkin ve verimli bakım rejimlerinin uygulanması mümkün olabilir.

Bunu Paylaşın