İsrail ile Filistin arasında başlayan sıcak çatışmanın, bölgenin geneline yayılması ihtimâli kuvvetlenirken, riskli varlıklardan çıkışlar görüldü
Yaşanan yoğun makro veri akışının yanı sıra artan jeopolitik riskler geçtiğimiz aya damgasını vururken küresel piyasalarda güvenli liman talebi gören varlıklara olan yönelim artış gösterdi. ABD 10 yıllık tahvilleri başta olmak üzere ons altın, Japon Yeni ve İsviçre Frangı ciddi anlamda talep toplayan varlıklar arsında yerini aldı. Hem teknik hem de psikolojik anlamda önem düzeyi yüksek olan 100 seviyesinin altında alıcı bulan dolar endeksi pozitif seyrini devam ettirirken 107 seviyesine yakın hız keserek denge arayışına girdi. Euro-USD paritesini incelediğimizde 1,0850- 1,0640 bandı altında satıcılı seyrini sürdürdüğüne şahit olduk. Fiyatlamaların bu bant altında kalıcılık sağlaması durumunda satıcılı seyrin 1,0295 desteğine doğru derinleşebileceğini vurgulamak isterim. Bu seviyenin altında çok fazla bir fiyatlama beklememekle birlikte, olası geri çekilmelerin 1,0295 desteği ile sınırlı kalma ihtimâli bir adım öncelikli senaryo olarak karşımıza çıkacağını vurgulamak isterim. Tepki alımlarının gelmesi hâlinde ise 1,0640-1,0850 bandı güncelliğini korumaya devam etmektedir.
Güvenli liman talebi gören altın, ay boyunca yatırımcısının yüzünü güldürdü
İsrail-Filistin arasında yaşanan gerginliğin karşılıklı çatışmaya dönmesi ile ivme kazanarak yükseliş gösteren değerli metal, aylık bazda ons başına 170 doların üzerinde pirim yaptı. Hamas’ın belli sayıdaki rehineyi serbest bırakması ve İsrail’in kara harekâtını ertelemesi ile hafif gevşeme sinyali gösterse de tansiyonun tekrar yükselmesi ve çatışma ortamının bölgenin geneline yayılabileceği korkusu altının yukarı yönlü momentumunu korumasına zemin hazırladı. Yükselişlerin hız kazanması için 2003 direnç seviyesinin dikkatle takip edilmesini öneriyorum. Bu seviye üzeri yaşanacak haftalık kapanışlarda alıcılı seyir 2070 direncine doğru genişleyebilir. Orta Doğu’da tansiyonun düşüş göstermesi durumunda ise altında kısmi gevşemeler gözlemlenebilir. Böyle bir senaryoda ise 1960-1945 bant aralığı dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyelerin piyasada kısa vadede ciddi destek oluşturacağını ve olası geri çekilmelerde alıcıların tekrar devreye girebileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum.
Kripto cephesinde BTC sert yükseliş gösterirken piyasa genelinde hacimlerde yaşanan artış umut vaat etti
Blackrock şirketinin SEC’e yapmış olduğu ETF başvurusunun onaylanma ihtimalinin artış göstermesi BTC’nin sert yükseliş göstermesine zemin hazırladı. Daha önce de defalarca vurguladığım 27500 seviyesinden destek bularak başlattığı ralliye devam eden öncü kripto para birimi olan BTC 34000 USD civarında hız keserek denge arayışına girdi. Yükselişlerin bir miktar daha devam edeceğini düşündüğüm dijital parada 36550- 37550 bandı dikkatle takip edilmelidir. Yeni ve olumlu bir haber akışı gelmediği sürece yükselişlerin bu seviye ile sınırlı kalacağı ve BTC’nin kısmi kâr satışları ile karşılaşabileceği unutulmamalıdır. Dolar lehine yaşanabilecek olası bir düzeltme hareketinde ise 33000-34000 dar bant aralığı piyasada kısa vadede test edilebilecek destek seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık tarım emtialarının gelecekte çok daha değerli olacağını gözler önüne sürüyor
Olası bir su krizi ile karşı karşıya kalan dünyada tarımın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin ilerleyen zamanlarda gıda kıtlığına neden olabilme olasılığı buğday ve mısır kontratlarının yatırımcılarına fırsat sunmaktadır. ABD’nin başlıca tarım ürünü olan mısır için suyu çok seven bir ürün tabirini kullansak, çok da haksız sayılmayız. Yukarıda belirttiğim senaryoların vuku bulması durumunda mısır kontratları için ciddi yükselişler yaşanabilir vurgusunu yapmak istiyorum. Şu anda 470 USD civarında olan mısır kontratları tarihi düşük seviyelerde fiyatlanmaktadır. Olası kuraklık senaryosunda tarım ürünlerinin fiyatları sert artış göstereceği senaryosu ile mısır için 560-600 USD bandına dikkat çekmek istiyorum. Bu bant üzerinde yaşanacak yükselişlerde ise alıcılı seyir 820 USD seviyesinin üzerine taşınabilir. Teknik anlamda aşırı satım bölgesinde yer alan buğday kontratları için ise ay başından itibaren yaşanan tepki alımları ivme kazanabilir. Olası yükselişlerde 673 direnci dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyenin aşılması durumunda 721 dolar seviyesi hedeflenebilir önemli bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yurt içi piyasalarda faiz artışı devam ederken Borsa İstanbul kâr satışları ile karşılaştı
500 baz puan artış ile politika faizini yüzde 35 seviyesine yükselten TCMB, Ortodoks politikasında kararlı duruşuna devam etti. Politika faizinin yükseliş göstermesi mevduat faizlerinde de yükselişi tetiklerken, bu durum konut ve ikinci el araba piyasasında daralmaya işaret etti. Borsa İstanbul tarafında 8400 seviyesi üzerinde devreye giren satıcıların endeksin ay boyunca düşüş yaşamasını sağladı. Artan jeopolitik riskleri fiyatlamaya devam eden borsada 7350-7200 bandı dikkatle takip edilmelidir. Bu destek seviyeleri kırılmadığı sürece yukarı yönlü algının korunduğundan bahsedilebilir. Fakat olası sert geri çekilmelerde ve bu bant altında yaşanacak haftalık kapanışlarda satıcılı seyir 6400 desteğine doğru derinleşebilir.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.