TCMB’nin son dönemlerde uyguladığı rasyonel zemindeki Ortodoks para politikası meyvelerini vermeye başladı
Enflasyonla mücadelede kararlılıkla yoluna devam eden TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraksa da zorunlu karşılık oranlarında artışa giderek likiditeyi azaltmaya devam etti. Atılan doğru adımların sonuçlarını ise düşen CDS seviyesi ile görmekteyiz. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not ve görünümde yapılan yukarı yönlü revizeler yabancı yatırımcıların ilgisini TL cinsi varlıklara çekmeye devam ediyor. Borsa İstanbul ve tahvillere olan ilgi her geçen gün artarken dolar cephesinde yaşanan yükseliş hız kesti. Borsa tarafında 12.700 seviyelerine doğru bir genişleme hareketi görebiliriz. Bu seviyenin piyasada hem teknik hem de psikolojik anlamda orta vadede direnç oluşturacağını düşünmekteyim. Olası kar satışlarında ise 9.700 seviyesi pivot destek olarak güncelliğini korumaya devam etmektedir.
ABD tarafında veri akışı olumlu, Fed faiz indirim beklentileri canlandı
Enflasyon verisinin beklentilere paralel düşüş göstermesi ve ekonomik takvimde yüzde 3,4 olarak açıklanmasının ardından aralık ayına ertelenen faiz indirimi beklentisi yakın bir tarihe çekildi. İşsizlik oranında yaşanan artış ve istihdam piyasasında yaşanan daralma her ne kadar Fed’in takibinde olsa da kasımdaki ABD başkanlık seçimlerinden önce minimum 1 kere yüzde 25 oranında faiz indirimi gerçekleştireceğini düşünmekteyim. ECB ve BOE daha erken davranabilir. Çünkü iki tarafta da enflasyon ciddi düşüş göstererek kontrol altına alındı. Euro-USD paritesinde ise 1,0850 pivot seviyeli 1,0640-1,0790 band aralığında yatay bir fiyatlama gözlemlenmesi ihtimali kuvvetle muhtemel.
İlginizi çekebilir:
TL varlıklara ilgi artıyor
Jeopolitik riskler altın tarafında yukarı yönlü algının korunmasını sağlıyor
2.700 kritik seviyesinin altın-ons için karar yeri olacağını söyleyebilirim. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yukarı yönlü potansiyelin artış göstereceğini ve ons başına 3.500 seviyelerine doğru yükselişler yaşanabileceğini belirtmek isterim. Gümüş tarafında ise hikâye henüz tamamlanmış değil. 54 dolar hedef seviyesini bu sene içinde görebiliriz.
Kripto tarafında piyasa dalgalansa da hava pozitif diyebiliriz
Jeopolitik riskler her ne kadar baskı unsuru olarak fiyatlamalar üzerinde etkili olsa da BTC’nin ardından ETH’nin de spot ETF başvurusunun kabul edilmesi, ETH başta olmak üzere birçok alt coinde rallilerin yaşanmasına zemin hazırladı. ETH için 4.500 direnç seviyesi BTC için ise 74.000 direnç seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyelerden tekrar kâr satışları yaşanabilir.
Genel anlamda öne çıkan sektörlere değinecek olursam, gıda ve tarım sektörünün perakende sektörü ile iç içe geçtiği şirketler, alternatif ve yenilenebilir enerji alanına yatırım yapan şirketler, savunma sanayi alanında hizmet veren otomotiv ve yazılım şirketleri, bankacılık ve holdingler ile özellikle Çin, Güney Kore ve Hindistan uzay madenciliği şirketleri olarak sıralayabilirim. Vadeli işlemlerde ise mısır ve buğday başta olmak üzere kahve ve kakao futuresleri sepetlerde değerlendirilebilir ürünler olarak göze çarpmakta.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.