Resesyon endişeleri fiyatlamalara yansıyor

MDN İstanbul

Dünya ekonomilerinde gittikçe artan resesyon endişesi riskli varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Piyasalarda bu hafta merkez bankalarının yetkililerinin açıklamaları odak noktasında.Resesyon endişeleri fiyatlamalara yansıyor

Fed Başkanı Jerome Powell çarşamba ve perşembe günü Kongre sunumları gerçekleştirecek. Powell’ın burada yapacağı açıklamalar yakından takip edilirken ABD Merkez Bankası’nın gelecek döneme ilişkin adımlarına dair mesajlar geleceği de tahmin ediliyor.

Para piyasalarında yüzde 95 oranında, Fed’in temmuzda 75 baz puan faiz artışına gideceği fiyatlanırken hafta sonu açıklamalarda bulunan Fed yetkilileri makroekonomik verilerde enflasyona ilişkin ipuçlarının politika kararlarında etkili olacağını ifade etti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ülkenin resesyona girmeyeceğini düşündüğünü söyledi ve bankanın enflasyonla mücadelede faiz artışında geç kalmasının ülke ekonomisine zarar verdiğini ifade etti.

Fed üyesi Christopher Waller ise makroekonomik verilerin beklentilerini karşılaması halinde temmuz ayında da 75 baz puanlık faiz artışını destekleyeceğini dile getirdi.

Avrupa’da bugün gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları başta olmak üzere ECB yetkililerinin sözle yönlendirmelerine çevrildi.

Geçen hafta bölge ekonomilerinin kırılganlıklarını azaltmak için acil toplanan ECB, tahvil faizleri arasındaki farkın hızlı bir şekilde artması halinde devreye girecek yeni bir araç üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, kararın ardından İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin tahvil faizleri gerilemişti.

Bu hafta ayrıca, ECB Merkez Bankacılığı Forumu-2022, “Hızla Değişen Bir Dünyada Para Politikasının Zorlukları” başlığıyla 27-29 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu yıl ki forumda, Euro Bölgesi ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alınacak.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açılış konuşmasını yapacağı forumda birçok panel düzenlenecek.

Forumun son günü düzenlenecek Politika Paneli’ne Fed Başkanı Powell, İngiltere Merkez Bankası(BoE) Başkanı Andrew Bailey, Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde ve Uluslararası Ödemeler Bankası(BIS) Genel Müdürü Agustin Carstens katılacak. Panel TSİ 15.30’da başlayacak ve forum açılışta olduğu gibi yine yine Lagarde’ın konuşmasıyla sona erecek.

Öte yandan Çin Merkez Bankası bugün, 1 ve 5 yıllık borç verme oranlarını beklentilere paralel sırasıyla yüzde 3,70 ve yüzde 4,45’te sabit bıraktı.

Yurt içinde piyasada ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Piyasanın beklentisi Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te sabit bırakacağı yönünde.

Piyasalarda bugün
15.45 ECB Kazaks konuşması
16.00 ECB Lagarde konuşması
19.45 Fed Bullard konuşması
22.30 ECB Lane konuşması

Bunu Paylaşın