Panama Kanalı kapanabilir

MDN MEDIA

Panama Kanalı Yetkilileri (ACP), su seviyesindeki azalma nedeniyle, geçen gemi sayısını sınırlandırmak zorunda kaldı. Kuraklığın önümüzdeki sene de devam etmesi durumunda, alınan önlemlerin devam edeceğini ekleyen yetkililer, su seviyesi artmaya başlamazsa önümüzdeki günlerde geçen gemi sayısına ilave sınırlandırma getirebileceklerini söyledi

Panama Kanalı‘nın günlük geçişinin 36 gemiden 32 gemiye düşmesi, Kanal’da gemi trafiğine sebep oldu.  

ACP Yöneticisi Ricaurte Vasquez, gemi geçişlerini daha da kısıtlamak zorunda kalabileceklerini söyledi. Ancak, su çekimini 13.4 metrede sabit tutacaklarını, çünkü buradaki herhangi bir değişikliğin gemicilerin yüzde 70’ini etkileyeceğini ekledi. Vasquez, su seviyesinin, kontrolleri altında olduğunu ve uzun vadeli çözüm aradıklarını belirtti.

ACP’ye göre, 12 Eylül itibarıyla Kanal’da bekleyen gemi sayısı 116’ya yükseldi. Bunlardan 66’sının rezervasyonu yokken, bir gemi için ortalama bekleme süresi 5.8 gün oldu. Bu darboğazı atlatmak için Kanal, rezervasyon sistemini değiştirerek daha fazla rezervasyonsuz ve uzun zamandır bekleyen gemilerin  geçmesine izin vermeye başladı.

Ek önlemler artabilir

Vasquez, mevcut durumlardan dolayı, Ekim 2023-Eylül 2024 yılı finansal dönemi bütçesini tekrar gözden geçireceklerini ve geçişleri günlük 30-31 gemiye düşürebileceklerini söyledi. El Nino’nun bu sene sert geçmiş olması, ileriki aylarda beklenen yağmur oranlarını düşürdü. Bu nedenle Kanal Yönetimi, her şeye hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyardı.

Panama Kanalı’nı besleyen Gatun Nehri’nde su seviyesi geçen yıllarda eylül ayında 26.6 metre iken, geçen hafta 24.2 metre olarak ölçüldü.

Su Programı çözüm arıyor

2020’den bu yana, Su Programı adı altında toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Kanal’daki su müsaitliğini garanti eden ve gelecek 50 yıl boyunca Panama Kanalı’nın operasyonel faaliyetlerini koruyacak bir dizi proje hayata geçti.

Panama Kanalı ve ACP tarafından danışman olarak çağırılan Amerika Birleşik Devletleri Mühendisler Birliği (USACE), bulunan teknik çözümlerin artan insan tüketimi taleplerini ve geçişleri karşılamadığını söyledi. Ancak, Panama Kanalı nehir havzasının dışında kalan, harici çözümler olduğunu ve uzun vadeli çözüm alternatifleri olarak, bunlar üzerinde çalışmaların başladığını açıkladı.

Vasquez, Kanal’ın son çalışmalarını bitirip, 2025’in durgun sezonunda çözüm önerilerinin inşaatının başlaması için, USACE’nin Mayıs 2024’e kadar araştırma sonuçlarını sunması gerektiğini söyledi. İlave rezervuarların yapısıyla ilgili yetkililerle beraber çalıştıklarını ekleyen Vasquez, ek bir rezervuar yapma teklifinin yasada bazı değişiklikler gerektirdiğini bu nedenle meclise sunulduğunu ve projenin, önümüzdeki yıl ihaleye açılacağını belirtti. İlave rezervuarlar da dahil olmak üzere, programın tahmini maliyetinin 2 milyar dolar olacağı ön görülüyor.

SeatradeMaritime

Bunu Paylaşın