Metanol filosu genişliyor

MDN İstanbul

Guangzhou Tersanesi (GSI), metanol ile çalışan üçüncü IMOIIMeMAX çift yakıtlı MR tankeri Stena Promise’i metanol üreticisi Proman ve Stena Bulk arasındaki ortak girişim (JV) Proman Stena Bulk’a teslim etti.

Tersane, IMOIIMeMAX sınıfı gemilerden ilki olan Stena Pro Patria’yı Haziran 2022’de, Stena Pro Marine ise temmuz ayında teslim etmişti. Ortak girişime göre, iki geminin yılda 12,500 ton metanol yakması bekleniyor.

İlginizi çekebilir:    Stena Line’dan dünyada bir ilk

Metanol çift yakıtlı gemiler inşa eden ilk Çin tersanesi olan GSI’ın sipariş sayısı 6 gemiye yükselmiş durumda. Tersanenin, 2023’ün sonuna kadar Stena Prosperous, Provident ve Progressive olmak üzere üç geminin daha teslim etmesi planlanıyor.

Stena Bulk tarafından yapılan açıklamada, metanolün normal deniz yakıtı ile karşılaştırıldığında sülfür oksit (SOx) ve partikül maddede yüzde 95’ten fazla azalma ve nitrojen oksitlerde (NOx) yüzde 60 azalma sağladığı belirtildi. Ayrıca, tüm büyük bunkering hub’ları da dahil olmak üzere dünya çapında 100’den fazla limanda halihazırda mevcut olduğu vurgulandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın