Stena Line’dan dünyada bir ilk

MDN İstanbul

İsveçli feribot operatörü Stena Line, RoPax feribotu Stena Germanica’yı geri dönüştürülmüş metanolle çalıştırdı. Şirket, bu işlemin dünyada bir ilk olduğunu açıkladı.

Feribot, çelik üretim endüstrisinin bir yan ürünü olan, artık çelik gazlarından geri dönüştürülen ve Mavi Metanol ismi verilen yakıtla doldurulduktan sonra ilk seferini İsveç Almanya arasında gerçekleştirdi. Mavi Metanol, feribotun dizele olan bağımlılığını azaltıyor ve geminin karbon emisyonlarının düşmesini sağlıyor.

Bin 500 yolcu ve 300 araba kapasiteli 240 metrelik Stena Germanica, 2015 yılında metanol ve dizelle çalışan çift yakıtlı bir sistem için dönüştürülmüştü.  Göteborg-Kiel güzergâhında seyir eden gemi dünyanın ilk metanolle çalışan RoPax feribotu.

İlginizi çekebilir:    Metanolün yeşil yakıt olarak ticarileştirilmesi araştırılıyor

Stena Germanica, Methanex, Wärtsilä ve AB’nin Deniz Otoyolları projesi kapsamında yapılan işbirliğinin bir parçası.

Çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Stena Germanica Baş Mühendisi Peter Holm, “Sürdürülebilir yolculuğun bir parçası olmak ve bu doğrultuda yeni bir sürdürülebilir yakıtı denemek heyecan verici. Kullandığımız yenilenebilir yakıtla 22 Haziran’da Göteborg’dan Kiel’e gittiğimizi ve feribotun çok iyi çalıştığını doğrulayabilirim,” ifadelerini kullandı.

Fosit yakıtlardan birisi olmasına rağmen geleneksel yakıtlara göre oldukça temiz olan metanolün yaydığı kükürt ve partikül oranı yüzde 90, nitrojen oranı ise yüzde 60 daha az.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın