Liverpool Limanı’nda güneş enerjisi kullanılacak

MDN Editör

Liverpool Limanı’nda denizcilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini artırmak ve liman çevresindeki emisyonları azaltmak için liman işletmesi tarafından yeni bir yeşil enerji projesi geliştirildi

Yeni projenin ilk aşamasında çatıya monte edilen en büyük güneş enerjisi sisteminin kurulması ve ardından Mersey Nehri kıyısındaki mevcut rüzgâr türbinlerinin güçlendirilmesi planlanıyor.

İngiltere’nin en büyük ikinci liman işletmecisi olan Peel Ports Group ile E.ON arasındaki 25 yıllık anlaşmanın ilk aşaması olan bu proje kapsamında Liverpool Limanı’ndaki 26 binaya 18 futbol sahası büyüklüğünde 63 bin kadar güneş paneli yerleştirilecek.

Paneller 31 MW’a kadar yenilenebilir elektrik üretebilecek ve 10 binden fazla ortalama büyüklükte evin yıllık ihtiyacına eşit miktarda enerji üretebilecek. Panellerin tam sayısı ve üretim potansiyelleri nihai tasarımlarda belirlenecek.

Bu projenin Birleşik Krallık’ta benzerleri arasında en büyüğü olacağı ve limanın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini üreteceği iddia ediliyor.

Kurulumun ilk aşamasını oluşturacak olan 6 binden fazla güneş paneli, tamamlanmak üzere olan 240 bin metrekarelik yeni Alexandra Dock deposuna kurulmak üzere limana teslim edildi. Proje, mevcut çatı alanını kullanacak aynı zamanda gerekli ekipman ve teknoloji doğrudan deniz yoluyla limana getirildiği için mevcut karbon ayak izi artmamış olacak. E.ON tarafından finanse edilen projenin 2026 yılı ortalarında tamamlanması planlanıyor.

Maritime Executive

Bunu Paylaşın