Balon balıklarıyla mücadele

MDN MEDIA

Balon balığının Akdeniz ve Güney Ege Denizi’ndeki popülasyonu her geçen yıl artarken, söz konusu tür ile mücadele çalışmaları da avcılığa verilen desteklerle sürdürülüyor

Balon balıklarıyla mücadelede sadece avcılığa destek verilmesinin yeterli olmadığını dile getiren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, yegâne çarenin yerli türleri korumak olduğunu belirterek, “Şu an popülasyonlarımızın sağlıklı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Bu açıdan kendi popülasyonlarımızın miktarının artması, balon balıklarla mücadele için bence en doğru yol. Balon balığıyla ilgili bir topyekûn bir mücadele yapılacaksa, konunun paydaşları olan amatör balıkçılara da benzer şekilde bir destek verilmesi daha uygun olacaktır” dedi.

İstilacı türler arasında yer alan balon balığının Akdeniz ve Ege Denizi’nin güneyindeki popülasyonu her geçen yıl artıyor. Geçen günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ ile balon balığıyla mücadele çalışmaları artırılırken, uzmanlar mücadelenin yerli balık türlerini koruyarak yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Balon balıklarının 2006’dan bu yana popülasyonlarının ciddi miktarda arttığını dile getiren İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, “Türkiye kıyılarında 7 tane balon balığı türü var. Bunların 5’i indo pasifik kökenli türler. Fakat 5’inin de popülasyonları aynı oranda artmış değil. Bunların içinde ‘lagocephalus sceleratus’ ekosistem açısından en tehlikeli türlerin başında geliyor. Küçük bir türümüz daha var; ‘torquiegener hypselogeneion’. Bu türün popülasyonu son 5-6 yıldır arttı. Özellikle ikisi ekosisteme ciddi manada zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

DHA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın