Latin Amerika’da solun yükselişi final yaptı

MDN İstanbul

MarineDeal News olarak 22 Şubat 2022 tarihinde sitemizde yayımladığımız “Küresel Jeopolitikte Yeni Dönem” başlıklı makalede Latin Amerika’da solun yükselişine değinmiş ve Lula’nın seçimi kazanma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtmiştik.

Ne yazmıştık:
“Latin Amerika’ya dikkat

Hiç şüphe yok ki karadan ve denizden üç kıta arasında çifte koridor oluşturmayı hedefleyen Çin, “Kuşak ve Yol” girişimi üzerinden ABD’yi ekonomik olarak da sıkıştırmaya devam edecektir. Halen 150’ye yakın ülkeyle anlaşma akdeden Çin, Kuşak ve Yol girişimi bağlamında seri hamleler yaparak etki alanını genişletmek isteyecek, böylelikle ABD ile sürdürdüğü ekonomik savaşta dinamik bir tutum sergileyebilecektir.

Nitekim öngörümüzün teyidini Çin ev sahipliğinde düzenlenen kış olimpiyatları esnasında aldık. Oyunların açılış törenine katılan Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, ülkesinin Kuşak ve Yol projesine katılma kararı aldığını açıkladı. Böylelikle Arjantin’in katılımıyla Avrupa, Asya ve Afrika arasında oluşturulmak istenen projenin Latin Amerika’ya uzanması sağlanmış oldu. Bu durumun ABD bakımından ne denli kabul edilebilir olduğunu yaşayarak göreceğiz lakin ABD ile Çin arasında devam eden çok boyutlu rekabetin yakın gelecekte ABD’nin arka bahçesi olarak bilinen Latin Amerika’ya taşabileceğini, bölgede sürpriz gelişmeler olabileceğini öngörebiliriz.

Esasen bunun ayak seslerini duyar gibiyiz. Olguları sıralayalım. Son dönemde Latin Amerika bölgesinde dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Örneğin, Aralık 2021’de Şili’de düzenlenen Devlet başkanlığı seçimlerini öğrenci grubu lideri olarak tanınan Gabriel Boric kazandı. Ülkenin en genç devlet başkanı unvanını alan 35 yaşındaki Boric, ABD’ye mesafeli aktivist bir solcu olarak biliniyor.

Diğer taraftan Latin Amerika’da 2021 sonu itibarıyla sağ hükümetler sadece Brezilya, Kolombiya, Uruguay ve Paraguay’da iktidarını koruyabiliyor. Bu durum Latin Amerika siyasetinde yaşanan “sol tsunami” olarak ifade ediliyor. Nitekim kıtada 2021 yılında yapılan seçimlerde Bolivya, Peru, Honduras, Guetemela ve Nikaragua’da sol partiler iktidara geldi. 2022 yılında Kolombiya ve Brezilya’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de solcu adayların kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bilhassa ABD ile yakın ilişkileri nedeniyle “Latin Amerika’nın İsrail’i” olarak nitelendirilen Kolombiya’daki gelişmeleri yakından takip etmek zaruri, zira ülkede solun olası zaferi askeri bir müdahaleyi tetikleyebilir.”

Ne oldu:

Latin Amerika ülkelerinde solun yükselişi devam ediyor.

Brezilya 30 Ekim 2022 tarihinde başkanlık için genel seçime gitti. Seçimi aşırı sağcı rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu geride bırakarak 3’üncü kez başkan seçilen 77 yaşındaki solcu lider Luiz Inaciao Lula da Silva (Lula) kazandı.

Latin Amerika ülkelerinde yapılan son seçimleri solcu liderlerin kazanması kıtada “sol tsunami” olarak değerlendirilirken kıtanın en büyük ekonomisi olan Brezilya’da seçimi solcu lider Lula’nın kazanması bu yükselişin finali olarak görülebilir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın