Küresel piyasalarda resesyon endişesi

MDN İstanbul

Fed’in haziran toplantısında 28 yılın ardından ilk defa 75 baz puanlık faiz artışı yapması ve şahin politikaların devam edeceğine ilişkin sözle yönlendirmeleri sonrası piyasalarda resesyon fiyatlaması güçleniyor.

Söz konusu endişeler küresel pay piyasalarında satış baskısını artırırken tahvil piyasalarında da oynaklık öne çıkıyor.

Hafta içinde son yılların en yüksek seviyesine çıkan ABD tahvil faizleri Fed‘in kararlarının ardından sınırlı da olsa gerilerken bazı varlıklarda getiri eğrisi terse dönerek ülke ekonomisinin resesyona girebileceğine işaret ediyor.

Ülkede 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranının ise yüzde 5,78 ile Kasım 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkması ve konut satışlarının mayısta beklentilerden fazla gerilemesi de resesyon ihtimalini destekliyor.

Bu gelişmelerle dün New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 3,25, Nasdaq endeksi yüzde 4,08 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,42 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli işlem kontratları yeni güne ise yükselişle başladı.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri bölge ekonomilerinin kırılganlıklarını azaltmak için kullanıma alacakları yeni araç konusunda açıklamalarına devam ediyor.

Christine Lagarde, yeni aracın borçlu ülkelerin tahvil faizlerinin çok hızlı yükselmesi veya ekonomik yönden zayıf ve güçlü ülkelerin tahvil faizleri arasındaki farkın hızlı bir şekilde artması halinde devreye gireceğini açıkladı.

Piyasalarda bugün
12.00 Euro Bölgesi, mayıs Tüketici Fiyat Endeksi
15.45 ABD, Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması
16.15 ABD, mayıs ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

 

ETİKETLER: , , , , ,
Bunu Paylaşın