Fed 28 yılın en sert faiz artışını yaptı

MDN İstanbul


ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırdı. Piyasa beklentisi 50 baz puandı. Bu kararla Fed faizleri yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Merkez Bankası, temmuz ayı için de 75 baz puan veya 50 baz puan faiz artıracağının sinyalini de verirken 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirmiş oldu. Karar 10’a karşı 1 oyla alındı. Fed’in şahin isimlerinden biri olan Kansas City Başkanı Esther George, 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullandı. Fed 28 yılın en sert faiz artışını yaptı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı’nın ardından Fed’den yapılan açıklamada, genel ekonomik faaliyetin ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmış göründüğü belirtildi.

Açıklamada, istihdam kazanımlarının son aylarda güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği aktarıldı. Enflasyonun salgın, yükselen enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskılarıyla ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtarak yüksek kalmaya devam etiğine dikkat çekilirken Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu kaydedildi.

Ayrıca, savaş ve buna bağlı olayların enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek bir baskı oluşturduğuna ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı yarattığına da değinildi.

Powell: Fed, temmuz ayında da faizi 75 baz puan artırabilir
FOMC toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırım hızının gelen verilere ve ekonominin gelişen görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini vurguladı. Powell, “Bugünkü 75 baz puanlık faiz artırımı alışılmadık şekilde büyük bir artırımda ve bu faiz artırım büyüklüğünün sıradan, sürekli hâle gelmesini beklemiyorum” ifadelerini de kullandı.

Powell, Fed üyelerinin, faizler konusundaki kararlarını her toplantıda gelen verilere göre vermeye devam edeceklerini ifade ederken piyasa ile olan iletişimlerinde olabildikleri kadar açık olmayı sürdüreceklerini de belirtti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

  

Bunu Paylaşın