İTÜ ROV

MDN İstanbul

İTÜ ROV, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki çeşitli fakültelerden bir araya gelmiş, farklı disiplinlerden öğretilere sahip öğrencilerin bulunduğu Robotik Kulübü üyeleri tarafından, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde sualtı robotları geliştirmek için kurulmuş bir proje takımı.

ROV nedir?
Sualtı araştırmaları, insanların ulaşmasının mümkün olmadığı ve gerçekleştirmesi zor görevler için, arama ve kurtarma gibi deniz görevlerinde kullanılan ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), uzaktan kontrollü sualtı aracı anlamına geliyor. ROV’lar, açık deniz platformlarının ve sualtı boru hatlarının kurulumu, bakımı ve onarımı, sualtı habitatının taranması gibi birçok sualtı görevini yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kol ile suüstündeki bir operatör yardımıyla gerçekleştirebiliyor.

İTÜ ROV Proje Takımı’nın başarıları
Marine Advanced Technology Education tarafından düzenlenen MATE ROV Competition yarışmasında, 2017, 2018, 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye 1’inciliği elde eden takım, aynı senelerde ABD’de ülkemizi temsil ederek 2017’de 25 takım arasından 23’üncü, 2018 yılındaysa 28 takım arasından 11’inci olurken 2021 yılındaysa tek raporda 25 takım arasında 3’üncü, genel klasmanda ise 6’ıncı sırayı elde etti. Takım 2022 yılında 6 Haziran’da ABD’de düzenlenecek yarışmadaysa birinciliği hedefliyor. Takım ayrıca yarışma için geliştirilen aracı, TÜBİTAK’ın gerçekleştirmeyi planladığı bilimsel araştırma seferlerine göndererek yapılacak olan çalışmalara destek vermeyi hedefliyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın