İMKB kendi liginin en ucuz borsası

Yüksel Tuğrul

Yılbaşından bu yana yüzde 32 değer kaybeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, 19 gelişmekte olan ülke borsası arasında en ucuzu

Global piyasalarda yaşanan kredi krizinin derinleşmesi ve artan enflasyonist kaygılarla tüm dünya borsalarında gerileme yaşanırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kendi ligindeki ülkeler arasında en ucuz piyasa haline geldi. Hisse başına düşen kâr ile fiyat karşılaştırılması yapılarak hesaplanan 8 seviyesindeki Fiyat/Kazanç oranı (F/K) ile 19 gelişmekte olan ülke borsası arasında ucuzlukta başı çeken İMKB’nin piyasa değeri de 254,7 milyar YTL’ye kadar geriledi.
Gelişmekte olan piyasalar liginde İMKB’yi, 9,4 F/K oranıyla Yunanistan borsası, 9,5 F/K oranıyla ise Macaristan borsası izliyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında en pahalı borsa ise 17,2 seviyesindeki F/K oranıyla Şili borsası oldu. Şili’yi 16,1’lik F/K oranıyla Meksika borsası, 16 seviyesinde F/K oranıyla Çin borsası takip ediyor.

90,3 milyar YTL eridi
Ekim 2007’de 58,053 puanla tarihi zirvesini gören İKMB’nin o tarihte piyasa değeri 345 milyar YTL’ye ulaşırken, fiyat kazanç oranı da 13,50’ye çıkmıştı. Ancak, İMKB, global piyasalarda subprime mortgage kredileri nedeniyle başlayan krizin giderek derinleşmesi ve ABD ekonomisindeki resesyon kaygılarıyla tüm dünya borsalarında yaşanan düşüşten en fazla etkilenen borsalardan biri oldu. İMKB, içeride AKP’nin kapatılma davasının da gündeme gelmesiyle birlikte diğer borsalardan çok daha kırılgan bir hale geldi. Bunun yanında yurtdışı piyasalarda sonbahara kadar yüzlerin gülmesi beklenmiyor. 2007 yılında yüzde 40 oranında getiri sağlayan İMKB, 2008 yılbaşından bu yana ise yüzde 32 değer yitirerek 38 bin seviyelerine kadar geriledi. Bu süreçte İMKB’nin piyasa değeri ise 90,3 milyar YTL eriyerek 254,7 milyar YTL’ye geriledi.

Hisse senedine ilgi azalıyor
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch’in geçtiğimiz çarşamba günü yayınladığı haziran ayı yatırımcı anketinde yatırımcıların portföylerinde hisse senedinin ağırlığının son 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğu belirtilmişti. Uzmanlar, bono cephesinde faizlerin yüzde 22’lere çıkması ve enflasyonun yükseliş trendine girmesiyle beraber artan risklerden dolayı yatırımcıların önümüzdeki dönemde borsaya pek sıcak bakmayacağını ve beklemeyi tercih edeceğini belirtiyor. Hisse senedi piyasasında yaşanacak bu ilgisizlikten dolayı uzmanlar, artan iç siyasi riskler ve global piyasalarda yaşanacak dalgalanmalarla birlikte İMKB’nin 35 bin seviyelerine kadar gerileyebileceğine dikkat çekiyorlar.

Yabancılar satışa geçti
İMKB’de yabancı yatırımcıların payı yılbaşından bu yana 3,6 puan azaldı. İMKB’de yılbaşında yüzde 72,6 olan yabancı payı yılbaşından bu yana yaşanan satışlarla birlikte yüzde 69’a geriledi. İMKB verilerine göre yabancı yatırımcılar, ocak-mayıs dönemindeki 35 milyar 13,5 milyon dolarlık alım yaparken, satışları ise 36 milyar 234,3 milyon dolara ulaştı. Buna göre yabancıların söz konusu dönemde İMKB’deki hisse senedi işlemlerinin neti 1 milyar 220,8 milyon dolarlık satışla sonuçlandı.

Bunu Paylaşın