Merkez bankaları piyasaya yön verdi

MDN İstanbul

Fed, faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmezken Powell’ın açıklamaları piyasaların odağında yer aldı

Fed politika faizini yüzde 5,5 oranında sabit bıraktı. Mikrofon karşısına geçen Powell gelecek verilere göre hareket edeceklerini vurgularken, enflasyon ile mücadelede kararlı olduklarının altını çizdi. Küresel piyasaların dikkat kesildiği tarım dışı istihdam verisi 275K ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. Ortalama saatlik kazançlarda yaşanan gerileme dikkat çekerken veri yüzde 0,1 ile bir önceki seviyenin çok altında açıklandı. İşsizlik oranında yaşanan artış yüzde 3,9 ile ekranlara yansıdı. Fed’in odağında olan enflasyon verisi ise yüzde 3,2 ile hafif artış gösterdi. ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi PMI verisi 52,6 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. Hizmet PMI tarafında ise 52,3 ile yükseliş gözlemlendi. Perakende satışlar verisi aylık bazda yüzde 0,6 ile önceki seviyenin üzerinde açıklanırken beklentileri karşılayamadı. ISM imalat satın alma müdürleri endeksi ise 47,8 ile düşüş gösterdi. Dolar endeksi ise 103,70 pivot seviyesi ortalaması ile dar bant içinde yatay bir hareket sergiledi. Euro-USD paritesinde ise 1,0850 seviyesinde denge arayışı gözlemlendi.

Euro Bölgesi ve İngiltere’de merkez bankaları pas geçerken, enflasyonda düşüş devam etti

ECB faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 4,5 oranında sabit bıraktı. Bölge genelinde yıllık bazda 4’üncü Çeyreklik büyüme verisi yüzde 0,1 ile beklentilere paralel açıklandı. Bölgenin lokomotif ekonomisi Almanya cephesinde ise enflasyon yıllık bazda yüzde 2,5 ile beklentilere paralel bir şekilde düşüş kaydetti. Bölge genelinde enflasyonda yaşanan düşüş devam ederken beklentiler dâhilinde yüzde 2,6 ile ekonomik takvime yansıdı. İngiltere Merkez Bankası da politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 5,25 oranında sabit bıraktı. İngiltere GSYİH aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilere paralel büyüme gösterdi. İşsizlik oranı ise yüzde 3,9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. İngiltere’de enflasyon verisi düşmeye devam ederken yüzde 3,4 oranında açıklandı. İsviçre Merkez Bankası libor oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 1,5 seviyesine indirdi.

Asya tarafında açıklanan veriler ve merkez bankalarının hamleleri oynaklığın artış göstermesine zemin hazırladı

Japonya Merkez Bankası uzun bir aradan sonra politika faizinde artışa giderek yüzde 0,1 oranında açıkladı. 4’üncü çeyrekte Japonya ekonomisi yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 0,4 oranında büyüme gösterdi.

Çin tarafında enflasyon sert yükseliş gösterirken yıllık bazda yüzde 0,7 olarak takvimde yerini aldı. Avustralya Merkez Bankası politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 4,35 olarak açıkladı. Avustralya ekonomisi yıllık bazda ve 4’üncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 1,5 oranında daralma gösterdi.

Yurt içi piyasalarda ise TCMB faiz artışlarına devam etti

TCMB politika faizinde beklentilerin üzerinde artış gerçekleştirerek yüzde 50 seviyesine yükseltti. Enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 67,07 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. Perakende satışlar verisi aylık bazda yüzde 2,6 oranında bir önceki seviyenin üzerinde açıklanırken yıllık bazda yüzde 13,3 ile gerileme kaydetti. İşsizlik oranı ise yüzde 9,1 ile hafif yükseliş gösterdi. Sanayi üretimi verisi ise yıllık bazda yüzde 1,1 ile gerileme kaydetti. Borsa İstanbul tarafında 9400- 8650 bandında dalgalanma gözlenirken dolar TL kurunda yatay hareket devam etti.

Bunu Paylaşın