Erdoğan: Üçlü Muhtıra’da sözler yerine getirilmezse gereğini yaparız

MDN İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısında konuştu.

‘İnsani dram bir an önce durdurulmalı’
Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşa dair açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, “İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Fakat bunu, barış vizyonuyla ortaya koymalı, insani dramın bir an önce durdurulması için çaba göstermeliyiz” dedi.

‘Muhtıra, Türkiye için diplomatik zaferdir’
“Üçlü Muhtıra” ile ilgili değerlendirmeler de yapan Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuruları bağlamında yaşananlar, Türkiye’nin terör konusundaki kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir” ifadelerini kullandı.

‘Sözler yerine getirilmezse gereğini yaparız’
İsveç ve Finlandiya’nın Üçlü Muhtıra’da yer alan maddeleri uygulamaması durumunda Türkiye veto hakkını yeniden kullanır mı sorusuna da cevap veren Erdoğan, muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasının titizlikle takip edileceğini, adımların buna göre atılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Bana verilen söze bakıyorum. Verilen söz yerine gelmezse o zaman sözleşmede ne varsa onun gereğini yerine getiririz. Teröristleri bize vereceğinize söz veriyorsunuz, yasaları değiştireceğinize söz veriyorsunuz, eğer bunlar yerine gelmezse o zaman kusura bakmayın. Verilen söz yerine getirilecektir” ifadelerini de kullandı.

https://https://www.marinedealnews.com/turkiye-madridte-neden-tutum-degistirdi/

‘Ruysa ile de ilişkilerimiz var’
Türkiye ve Rusya ilişkileri ile ilgili de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim Rusya ile ikili ilişkilerimiz var. Bunun yanında Ukrayna ile de ikili ilişkilerimiz var. Biz siyaseti denge politikaları üzerinden yürütmek istiyoruz, kavga politikaları üzerinden değil. Gerek savunma sanayi noktasında, gerek enerji noktasında. Biz şu an doğal gaz enerjisinde, yüzde 40’ı aşkın doğal gazımızı Rusya’dan temin ediyoruz. Aynı şekilde nükleer enerji santralimizi Akkuyu’da Rusya ile beraber yapıyoruz. Bunlar bizim için büyük önem arz ediyor. Bunları bir kenara koyamayız. Süreci takip edeceğiz, bu süreç içerisinde siyasetin kazan-kazan esasına göre şekillendiğini ele aldığımız zaman, mesele kalmaz” dedi.

‘Biden’ın gayretleri destek bulacaktır’
Biden’ın F-16’larla ilgili yaptığı açıklamayı da değerlendiren Cumhurbaşkanı, “Sayın Biden’ın bu konuda samimi gayretleri ciddi destek bulacaktır. Gecikmeden hemen bir heyeti Amerika’ya göndereceğim” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın