Büyüme ile mücadele başlarsa ne olur?

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel
Barışcan Yücel

Son üç aydır hız kesmeden aşağı yönlü seyrine devam eden BDI (Baltık Kuru Yük Endeksi) 1200 seviyesine kadar geriledi.

Küresel ticarette yaşanan daralma, ilerleyen zamanlarda ham maddeye ulaşımı zorlaştırabilir. Hâlihazırda yüksek enflasyon ile mücadele eden küresel piyasalarda, ticaretten dolayı yaşanan daralmanın raflara etki etmesi; merkez bankalarının faiz artırım sürecine devam etmesinin zeminin hazırlayabilir.

Fakat özellikle Jackson Hole toplantısından çıkacak kararlar ve beklentiler ile Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları önümüzdeki günler için yol gösterici olacak.

Faiz artışına devam eden Fed, güvercin bir tona bürünürse sözlü yönlendirmeler ile doların küresel bazda dengelenmesine neden olabilir. Konut satışlarının azaldığı ABD cephesinde büyüme verilerinde tekrarlan daralma sinyalleri resesyon endişesini artırırken; olumlu gelen öncü göstergeler, Fed’in cephanesinin bir süre daha idare edebileceğini gösteriyor.

Sıkı para politikası ve faiz artışı yapılırken yumuşak bir ton seçilirse küresel ticarette yaşanan daralmanın ekonomik büyümeye etkisi daha hafifletilebilir. BDI endeksinde yaşanacak geri çekilmelerde 700 destek seviyesi gündeme gelebilir. Bu da bir bakıma tehlike çanlarının çalmasına ve merkez bankalarının ters manevra yapmaya başlamasına neden olabilir.

Küresel bazda yaşanabilecek tedarik zinciri kopuşu veya aksaması, global ticarette devam eden daralma, ekonomik büyüme verilerinin eksi gelmesi gibi durumlarda 2023 ile birlikte merkez bankaları global durgunluğu önlemek ve kendi ekonomilerini canlandırmak için faiz indirim sürecine bile hazırlanabilirler.

Masada şu anda enflasyon ile mücadele var ve sonuna kadar gidileceği aşikâr. Peki büyüme ile mücadele başlarsa? Daha önce vurguladığım gibi Eur/usd paritesinin 1.0330 – 1.0460 bant aralığı altında kalmaya devam etmesi, 1 seviyesinin altının tekrar test edilmesine neden oldu. Kısmi geri çekilmeler yaşansa bile güvercin tonda bir Fed, pariteyi tekrar psikolojik seviye olan 1’in üzerine çekebilir.

Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com