BM ve IMF Fed’i uyardı: Faiz artırımlarını durdurun

MDN İstanbul

Yüksek enflasyon ve faiz ortamının ekonomilere etkisine ilişkin endişeler piyasalara yön veren temel faktör olmayı sürdürüyor. Artan resesyon riski ve zayıf ekonomik verilerin, merkez bankalarının “şahin” adımlarını yumuşatacağı umutları küresel çapta risk iştahını artırdı.

Merkez bankaları agresif politikalarında yumuşuyor mu?
Dün Avustralya Merkez Bankası’nın beklentilerin altında faiz artırımına gitmesiyle desteklenen agresif politikaların yumuşayacağına dair iyimser piyasa fiyatlamalarının, merkez bankası yetkililerinin açıklamalarıyla şekillenmesi bekleniyor.

“Faiz artırımlarını durdurun”
Ayrıca dün, Birleşmiş Milletler, Fed ve diğer dünya merkez bankalarına faiz artışlarını durdurma çağrısı yaptı. Ardından benzer bir uyarı da IMF’den geldi.

Birleşmiş Milletler para politikası kaynaklı bir küresel durgunluk riski konusunda uyarı yaparken Fed ile beraber dünya merkez bankalarına yeni bir strateji çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), özellikle gelişmekte olan ülkeler için ciddi sonuçlar doğuracak adımların gözden geçirilmesini istedi.

“Aşırı parasal sıkılaştırma bazı ülkeler için bir durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık dönemi başlatabilir.” denen raporda, “Merkez bankalarının resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarına güvenerek fiyatları aşağı çekebileceklerine dair herhangi bir inanç, ihtiyatsız bir kumardır.” ifadeleri kullanıldı.

Raporda , Fed’in artırımları da dahil olmak üzere daha yüksek faiz oranlarının, hâlihazırda yüksek düzeyde özel ve kamu borcuna sahip olan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde daha ciddi bir etkisi olacağı belirtildi.

IMF’den ihtiyatlı olun uyarısı
Benzer bir çağrı da IMF Başkanı Kristalina Georgieva’dan geldi. Georgieva, Hükûmetlerin finansal politikalarının parasal sıkılaşmayla tutarlı olması halinde, küresel resesyonun önlenebileceğini ifade etti. Gelecek yıl resesyona girecek ülkelerin olabileceğini belirten Georgieva, Fed’in sorumluluğunun çok yüksek olduğunu vurgulayarak politikalarında son derece ihtiyatlı ve dünya üzerindeki etkisine karşı dikkatli olma çağrısında bulundu.

“Enflasyon ciddi bir sorun”
ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson, enflasyonun karşı karşıya kaldıkları en ciddi sorun olduğunu, ilerleme belirtilerine rağmen enflasyonla mücadelenin zaman alacağını söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de Fed’in yüksek enflasyonu düşürmek için gerekli araç ve bilgiye sahip olduğunu, bunları kullanacağını vurgulayarak “Enflasyonu düşürmek için faiz artışının sürmesi gerek.” dedi.

Makroekonomik veri tarafında dün açıklanan verilere göre, ABD’de dün JOLTS açık iş sayısı ağustosta 10 milyon 53 binle Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Beklentilerin altında kalan veri, iş gücü piyasasının soğumaya başladığına işaret etti. Ülkede fabrika siparişleri ise ağustosta yatay bir seyir izledi.

Avrupa’da ÜFE rekor seviyede arttı
Avrupa tarafında enerji krizine ilişkin gelişmeler ve bölge ekonomilerine yönelik artan resesyon kaygıları gündemin odağındaki yerini koruyor. Dün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ağustosta yıllık yüzde 43,3’le rekor seviyede yükseldi.

Bugün gerçekleştirilecek ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin bir araya geleceği Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısından çıkacak haberler takip edilecek.

Asya borsalarında risk iştahı güçlü
Asya tarafında, Çin piyasalarında Altın Hafta dolayısıyla resmî tatil devam ederken bugün Hindistan borsası da işleme kapalı olacak.

Bugün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun yapacağı toplantıda, günlük 2 milyon varile kadar büyük bir üretim kesintisine gidebileceği belirtiliyor. Toplantı öncesi dün 91,9 ile iki haftanın en yüksek seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, bugün 91,2 dolar seviyesinde bulunuyor.

Borsa yükseliş eğiliminde
İç piyasalarda dün yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,94 değer kazancıyla 3.458,03 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,2’lik artışla 18,57’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,57’den işlem görüyor.

Piyasalarda oynaklık sürebilir
Analistler, yatırımcıların enflasyon ve resesyon riski arasında gidip gelen fiyatlamalarının piyasalarda dalgalanmalara neden olduğunu belirterek para politikaları ve ekonomik aktivite belirsizlikleri nedeniyle oynaklığın sürebileceğini söyledi.

Yurt içinde ise 3. çeyrek şirket bilançoları öncesi yükseliş eğiliminin devam edebileceğini aktaran analistler, bugünün veri gündeminde, dünya genelinde açıklanacak hizmet sektörü PMI ve ABD’de ADP özel sektör istihdamının öne çıktığını bildirdi.

Ayrıca, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3,200 puanın destek, 3,500 ve 3,550 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu ifade edildi.

Piyasalarda bugün
10.55 Almanya, eylül ayı hizmet sektörü PMI
11.00, Euro Bölgesi, eylül ayı hizmet sektörü PMI
11.30 İngiltere, eylül ayı hizmet sektörü PMI
15.15 ABD, eylül ayı ADP özel sektör istihdamı
15.30 ABD, ağustos ayı dış ticaret dengesi
16.45 ABD, eylül ayı hizmet sektörü PMI
17.00 ABD, eylül ayı ISM imalat dışı PMI
23.00 Fed, Bostic konuşması

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın