Avrupa ülkeleri kömür kullanımına dönüyor

MDN İstanbul

Avrupa Enerji Ajansı (IEA), Avrupa’nın Rusya’nın kış aylarında bölgeye yönelik bütün doğal gaz ihracatını durdurabileceği uyarısında bulundu.avrupa ülkeleri

IEA İcra Direkötürü Fatih Birol Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Avrupalı hükûmetlerin kesintilere karşı hazır olabilmek adına enerji arzını karşılamak için yeterince ileri gitmediğini söyledi. Birol’a göre Avrupa Birliği’nin özellikle doğal gaz için bir acil durum planı belirlemesi gerekiyor.

AB ülkeleri kömüre yöneliyor
Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattındaki bir teknik sorunu gerekçe göstererek Avrupa’ya gönderdiği doğal gaz kapasitesini yüzde 60 azaltması birçok Avrupa ülkesini harekete geçirdi. Almanya ve Avusturya bu gelişme karşısında acilen kömür santrallerinin devreye gireceğini duyurdu.

Almanya doğal gaz tedariğinde yaşanabilecek kesintiler için geliştirdiği üç aşamalı uyarı sisteminde ikinci seviyeyi etkinleştirerek “alarm” durumu ilan etti.

Hollanda da bu iki ülkenin kararını takip ederek kömür santrallerine uygulanan kısıtlamaları kaldırdı. Daha önce kömür kullanımını kısıtlamak amacıyla fosil yakıtla çalışan santrallerin ülkenin enerji ihtiyacının yalnızca üçte birini karşılamasına izin veriliyordu.

Kömüre geri dönüş şimdilik geçici olarak görülürken yine de bu artışın AB’nin daha az kirletici enerji seçeneklerindeki ilerleyişi açısından endişe yaratıyor.

‘Yenilenebilir kaynaklara yönelik dev yatırımlara odaklanma sürmeli’
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB üyelerini kömür gibi fosil yakıt kullanımına geri dönüş konusunda uyardı. Von der Leyen hükûmetlerin “yenilenebilir kaynaklara yönelik dev yatırımlara” olan odaklanmayı sürdürmesi çağrısında bulundu.

IEA’nin son raporunda bu yıl enerji sektörüne yatırım için 2,3 trilyon Euro ayrılmış durumda ve bu bütçe yenilenebilir kaynaklar için rekor düzeyde yatırımı kapsıyor. Rapora göre temiz teknolojilere yönlenmeden, yalnızca petrol ve doğal gaza yapılan yatırım artan enerji talebini karşılamaya yetmiyor.

FT

ETİKETLER: , , , , , ,
Bunu Paylaşın