Amerikalı sismologlardan deprem değerlendirmesi

MDN MEDIA

ABD’de “Deprem Kadın” lakaplı, California’dan Dr. Lucy Jones ve tektonik hareketler uzmanı Georgia Üniversitesi Skidaway Oşinografi Enstitüsü Direktörü Profesör Clark Alexander, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğu Anadolu fay hattının, California’daki San Andreas fay hattına çok benzeyen, “doğrultu atımlı” dikey bir fay hattı olduğunu ifade eden Jones, “Bu da sarsıntının insanlara çok yakın şekilde Dünya yüzeyinin yakınına kadar salındığı, yani insanların, diğer birçok deprem türünden çok, sarsıntının kaynağına daha yakın konumlandığı anlamına gelir ve bu nedenle tam fay boyunca, gerçekten çok yüksek seviyelerde sallanma görebilirsiniz.” dedi.

Jones, “Yaklaşık 17 kilometre derinlikte başladı ancak yüzeye doğru parçalandı. Yani onun gerçekten 17 kilometrede olduğunu düşünmeyin, orası ile Dünya yüzeyi arasındaki alandaydı. Bu sığ bir deprem olarak kabul edilir.” diye konuştu. sismologlardan

Jones, 7,8 büyüklüğünde depremin tipik olarak dünyada yılda bir iki defa görüldüğünü ancak bunların genellikle derin tabakalarda veya insanları çok etkilemeyen uzak noktalarda meydana geldiğini belirtti. sismologlardan

Jones, Kahramanmaraş merkezli depremlerin zamanla azalacak artçı sallantılar dışında başka fay hatlarında şiddetli depremlere neden olma riskinin çok düşük olduğunu düşündüğünü de kaydetti.

AA

Bunu Paylaşın