ABD Balkanlar’da yeni üs kuruyor

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Balkanlar’daki misyonunu genişletmek için üs olarak kullanmak amacıyla Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan Arnavutluk’ta bir ileri operasyonlar karargâhı kurdu.

ABD Avrupa Özel Harekât Komutanlığı (SOCEUR) tarafından dün yapılan açıklamada, karargâhın ABD özel harekât operasyonlarına daha fazla lojistik esneklik sağlayacağını ve bölgedeki ulaşım merkezlerine erişimi kolaylaştıracağını belirtti.Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SOCEUR Komutanı Tümgeneral David Tabor, “Balkanlar içerisinde hızlı hareket etme ve eğitim alma yeteneğinin yanı sıra diğer müttefik ve ortak güçlerle yakın koordinasyon içerinde bulunması Arnavutluk’u bu çalışmamız için en uygun yer haline getirdi,” dedi.

NATO üyesi olan Arnavutluk’la kurulan bu ortaklık Amerikan özel kuvvetlerini Rusya’nın siyasi, ekonomik ve askeri etkisini artırdığı Yunanistan, Kosova, Karadağ, Bosna, Kuzey Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelere yakınlaştırıyor.

İlginizi çekebilir:    Balkanlarda jeopolitik rekabet

SOCEUR, Arnavutluk’ta konuşlanacak asker sayısını açıklamadı ancak bu işlemin dönüşümlü olarak gerçekleşeceğini belirtti.

Balkanlar’ın güvenliği Rusya’yla Baltık ve Karadeniz’de yaşanan gerilimlerin gölgesinde kalsa da SOCEUR için birkaç yıldır endişe konusu haline gelmiş durumda.

NATO ülkeleri Arnavutluk’la sınırı olan ittifak ülkesi Karadağ’ı istikrarsızlaştırma çalışmaları için Rus ajanlarını suçluyor. ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Komutanı General Tod Wolters, “Balkanları, Rusların ısrarcı bir biçimde kötücül etkilerini gerçekleştirmek için birincil hedef olarak belirlediğini” söylüyor.

Arnavutluk’ta kurulan bu yeni merkez SOCEUR’un Arvrupa’da kurduğu diğer üslerle benzer nitelikte.

SOEUR’un ayrıca Almanya Stuttgart’da bulunan bir komutanlığı ve birliklerin yerel kuvvetlerin eğitim çalışmalarını koordine ettiği Estonya ve Ukrayna’da küçük ileri operasyon bölgeleri bulunuyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın