200 milyon dolarlık anlaşma

MDN İstanbul

Palmali Denizcilik Grubu, Beşiktaş Gemi İnşa A.Ş. ile 10 adet 7100 ton taşıma kapasiteli nehir ve deniz tipi buz sınıfı tanker inşa kontratını 23 Ekim’de Palmali Holding Merkezi’nde imzaladı

Sahip olduğu ve işlettiği 130 gemiyle dünyanın sayılı büyük taşımacılık şirketlerinden olan Palmali Denizcilik Grubuna 2010 Aralık ve 2013 Eylül tarihleri arasında teslim edilecek 10 tanker 200 milyon dolar değerinde. Bu kriz döneminde 1000 kişiyi  istihdam edecek bu anlaşmayı ve Beşiktaş Tersanesi’nin 2010 yılı hedeflerini Beşiktaş Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan yalnızca MarineDeal News ile paylaştı.

1) Sektörün devlet desteğine ihtiyacı olduğu bu kriz döneminde, Besiktaş Grup yatırımlarını sürdürmeye devam etmekle kalmadı, böyle bir dönemde sektöre ilaç gibi gelecek bir anlaşmaya imza attı. Geçen yıl yaptığımız bir söyleşide: “Krize, boyutları daha fazla şiddetlenmezse kendi risklerimizi kendi kaynaklarımızla taşıyabilecek kadar hazırlıklıyız. Dünyada her dönem en büyük denizcilik firmaları, krizde büyüyen firmalardır. Bu krizin sonunda en güçlü firmaların isimleri yeniden değişecektir. Doğru zamanda, hedefleri doğrultusunda riskler alan firmalar krizi elbette fırsata çevirecektir” demiştiniz. Beşiktaş Grup krizi nasıl fırsata çevirdi?
Grubumuz 2008 yılında başlayan krize, sürdürülmesi ve dikkatle yönetilmesi gereken önemli yatırım projeleriyle girdi. Yatırımlarımızdan kaynaklanan risklerimizin grubumuzun güvenilirliğine en ufak zarar vermeden değerlendirilmesi bizim için en önemli husustu. Daha evvelki krizlerde de tecrübe ettiğimiz gibi, en sağlam dayanağımız güçlü insan kaynağımızla birlikte sektörü ve getirdiği riskleri iyi tanıyan ve bizi destekleyen hissedar yapımızdı. Geçen sene de ifade ettiğim gibi, içinde bulunduğumuz şartlardan dolayı bu krizde politikamız büyümek değil, mevcut risklerimizi taşımaktır. Yatırımlarımızla ilgili önemli gelişmeleri sıralarsam: Kore’de inşa edilen 4 adet 170.000 dwt dökme yük gemisinden ikisi tersane ile mutabakata varılarak 2012 yılına ertelendi. Beşiktaş Tersanesi’nde kendi denizcilik grubumuz için yapılması planlanan gemi inşa projeleri  de donduruldu. Beşiktaş Tersanesi’nde, gemi tamirlerinde kullanılacak, post panamax gemileri havuzlayabilecek 235 metre iç uzunluğunda bir kuru havuz ve 250 m boyunda ana tamir iskelesi hizmete girdi. Bu sene en büyüğü 18.000 dwt olan 5 adet kimyasal tanker filomuza katıldı. Gemilerimizi spot piyasadan ziyade uzun vadeli kira sözleşmelerine bağlama düşüncesindeydik, bu düşüncemiz istediğimiz ölçüde gerçekleştirildi. Sektörümüzün ana problemi olan gemilerin finansmanı zor bir konumuzdu, hali hazırda faal olan Avrupa denizcilik bankalarıyla uzun vadeli finansman ihtiyaçlarımız giderildi.

2) Sizin genel anlamda gemi inşa ile ilgili kriz ve sonrası üç yıl için düşünceleriniz oldukça karamsardı. “Durma ve tahlil yapma zamanı” demiştiniz. Oysaki Besiktaş Grup istikrârlı biçimde gelişmeye devam ediyor hem de kriz döneminde. Beşiktaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan bu yeni anlaşma için “aile arasında bir gelişme” diye söz etti.
Burada kastettiğim işlerin geçmişte olduğu gibi yapılamayacağı gerçeğiydi. Kriz dolayısıyla dünya genelinde oransal olarak uzak ara, en fazla proje Türkiye’de iptal edildi; bunun nedeniyse tersanelerimizin müşteriye gemi inşa etmekten ziyade kendine gemi inşa eder hale gelmesiydi. Bu modele Türkiye’ye özgü bir model denilebilir. Bu modelin sakıncası müşterilerden ve müşteriyle beraber çalışma anlayışından uzaklaşmaktır. Beşiktaş Tersanesi de bu modelde çalışıyordu. Değişmemiz, dönüşmemiz gerekiyordu. Müşteri bulmamız ve gemi inşa etmeye ikna etmemiz gerekiyordu. Şimdilik hedeflediğimiz şekilde gelişebildik denilebilir. Bu sene gerçekleşen gerek Gas & Heat LPG projelerinde gerekse Palmali projelerinde ailenin uluslararası denizcilik sektörüyle ilişkilerinin çok faydasını gördük. İhsan Beye, ‘bu kriz bana insan ilişkilerinin önemini öğretti’ dedim, tebessüm etti.

3) Palmali Grup ile iş ilişkileriniz yeni değil, kısaca paylaşabilir misiniz?
Palmali ile işbirliğimiz ve dostluğumuz 11 sene önce başladı. Mübariz Bey (Mansimov) çok sayıda Türk tankeri kiralamaya başlamıştı. En fazla işbirliği yaptığı firma bizimkiydi. 1998 senesinde beni ofisine davet etti. “Güvenilir bir şirketiniz var, sizinle güzel işler yapacağız” dedi. Daha sonraki yıllarda beni birkaç kez Rusya’ya davet etti, önemli petrol şirketleriyle ‘güvenilir kardeşim’ diyerek tanıştırdı. Mübariz Bey ve İhsan Bey zaman içinde çok iyi dost oldular ve Mansimov Ailesiyle aile ilişkilerimiz kuvvetlendi. Palmali’nin yeni gemi ihtiyacı süreklidir. Hızla gelişmekte olan bir firmadır. Yaptıkları taşımanın niteliklerinden ötürü her zaman kendi güncel ihtiyaçları doğrultusunda yeni gemi inşa etmeyi tercih ediyorlar. Beşiktaş Tersanesi’nin temelleri atıldığında Palmali’nin bizi destekleyeceğini biliyorduk. Mübariz Bey ve Palmali Denizcilik yöneticileri tersanemizi inşaat halindeyken ziyaret etmiştir ve gelişmeleri takip etmişlerdir.

4) Bu yeni projenin finansmanı nasıl gerçekleşecek, projenin genelini anlatabilir misiniz?
Projenin finansmanı Palmali Denizcilik tarafından temin edilecektir. Gemiler anahtar teslim olarak inşa edilecektir. Palmali’nin tersanemizde inşaatı denetleyen güçlü bir gemi inşa ekibi olacaktır. Kendileri uzun zamandır çok sayıda yeni gemi inşa ettiklerinden tecrübeliler. Gemiler nehir ve deniz tipi, buz sınıfıdır, 7100 dwt taşıma kapasitesine sahip tankerlerdir. Su ve hava kesimi az olan uzun gemilerdir. Manevra kabiliyetleri yüksek ve 360 derece dönebilen çift pervaneli sevk sistemleri vardır. Performansı yüksek gemilerdir, yükleme ve boşaltma sistemleri güçlüdür ve en modern ekipmanlarla donatılacaklardır. Palmali gemi alıp satan bir firma olmadığı için uzun süre kullanacağı bu gemilerin çok yüksek kalitede inşa edilmesine önem vermektedir. Projede kaliteli Türk ekipmanları kullanılacaktır, bununla birlikte Türkiye’de üretilmeyen gemi makinası, jeneratörleri, köprü üstü sistemleri gibi kritik ekipmanlar en kaliteli tedarikçilerden satın alınacaktır. Saç dahil yurtdışından satın alınacak tüm kalemler gemi bedelinin yüzde 50’sinden az. Taşeron seçiminde ve satın alımlarımızda hedefimiz ucuz veya pahalıdan ziyade ihtiyacımız oranında kaliteli ürünü en doğru fiyatla alabilmektir.
1999 yılından beri  Kore’de ve Türkiye’de bir çok tersanede çok sayıda gemi inşa ettiğimiz için mühendislik gücümüz iyi seviyededir. Bununla birlikte eksik tespit ettiğimiz birimlerimize gerekli optimum destek verilecektir. Seri şekilde inşa edilecek bu 10 gemideki en büyük hedefimiz planlama birimimizin geliştirilmesidir.

5) Yüzyılın en büyük ekonomik buhranı olarak değerlendirilen krizden çıkışın başladığını düşünüyor musunuz? En kötü görüldü mü, yoksa ikinci bir dip yapma olasılığı hâlâ var mı? Beşiktaş Grup’un 2010 yılı planlarından kısaca bahsedebilir misiniz?

Dünya ekonomisinin menfi yönde sert hareketler yapacağını düşünmüyorum. Önce belli bir süre yatay bir seyir akabinde sanayi üretimlerinde, tüketici endekslerinde, istihdam verilerinde büyüme sinyallerinin geleceğine inanıyorum. Bununla birlikte vurgulamak isterim ki, ekonomiden kastım spekülatif şekilde gelişen borsalar veya emtia fiyatları değil, spekülatif yükselmelerde sert düzeltme hareketleri olacaktır. Denizcilik ile ilgili genel beklentiler oldukça olumsuz. Ne yazık ki önümüzdeki dönemde ihtiyaç olandan çok daha fazla sayıda yeni gemi hizmete girecektir. Denizcilik firmaları bence 2015 yılına kadar zor koşulları göze almalı. Zora hazır olmakta fayda var. Beşiktaş Denizcilik 2010 yılı sonunda 17 tane gemi işletecektir. Filo taşıma kapasitemiz 800.000 ton civarında olacaktır. Gemilerimizin yaş ortalaması 2 olacaktır. 2010 sonu itibarıyla 2 ham petrol tankeri, 2 dökme yük gemisi, 13 kimyasal tankere sahip olacağız.

Bunu Paylaşın