MERT GÜVENEN

MDN İstanbul

Yapı Kredi Bankası Kurumsal ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen bu ayki 5 Soru 5 Cevap köşemizin konuğu oldu. Yapı Kredi Bankası’nın denizcilik sektörüne sağladığı finansman kolaylıkları ve destekler konusunda MarineDeal News okurları için merak edilenleri cevaplandırdı

1. 2008-2012 yılına ait proje finansmanlarınızın toplam rakamsal değeri ve Global krizin etkisiyle denizcilik sektöründe yaşanan durgunluk konusunda ne gibi önlemler alıyorsunuz ve kriz nedeniyle geri çevirdiğiniz kredi talepleri oluyor mu?
Yapı Kredi olarak, Avrupa krizi ve sektörel gelişmelerden bağımsız olarak firmalar ile çalışmaya devam ediyor ve başarılı bir şekilde projelendirilmiş işleri destekliyoruz. Sektörün finansmanı konusunda çeşitli destekler sağlayarak sektöre destek paketleri sunuyoruz. Bir diğer ifadeyle, geri ödeme kaynağı ile proje maliyet ve finansman ödemeleri arasında pozitif sonuç beklediğimiz projeleri değerlendiriyoruz. Yapı Kredi olarak sektöre bugün itibarıyla yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağlamış bulunuyoruz.

2. Bazı bankalar geri ödenemeyen krediler karşılığında gemilere el koyup satmak yerine kendileri işletmeyi tercih ediyor. Sizin de bu şekilde işletmek durumunda olduğunuz gemiler var mı?

Bankamızda el konarak işletmesinin üstlenildiği bir gemi bulunmuyor. Bu anlamda bu tip bir uygulamayı tercih etmediğimizi belirtmek isteriz.
Yapı Kredi olarak ana faaliyet alanımız firmalara finansal hizmet vermek. Bu anlamda gemi işletmeciliği uzmanlık alanımız olmadığından, el konulan gemilerin tarafımızdan yönetilmesinin müspet yönde katkı sağlayacağını düşünmüyoruz. Bu nedenle el konulan gemilerin, bankalar veya bankaların ortakları tarafından işletilmesi uygulamasını tercih etmiyoruz.

3. Kredi verilen döneme göre değerini kaybeden gemi fiyatlarına bağlı olarak, genel bir ifadeyle paylaşmanız gerekirse, tamamlanan proje finansmanlarında bugünkü piyasa koşullarına göre nasıl bir kredi geri ödeme uygulaması yapıyorsunuz?

Belirli bir LTV rasyosu kriteri paralelinde, navlun gelirlerinin firmanın tüm masraf ve finansman giderlerini karşılayabileceği bir yapı yaratmasını istiyoruz. Bu noktada müşterilerimizin ödeme konusunda değişikliğe ihtiyaç duyması durumunda, kredide vade uzatımlarına gidiyor, anapara geri ödeme yükünü hafifletmeye çalışıyoruz.

4.Gemi fiyatlarında son dönemde yaşanan büyük düşüşler eski kredilerde faiz indirimine gidilmesini sağlayabilir mi?
Geçmiş tarihte açılmış kredilerde; teknik olarak bir engel yok ise maliyet pozisyonumuz paralelinde olası düzenlemeleri değerlendirmeye alıyoruz. Ortak finansman sağlama da ise; bankamızın herhangi bir kaynak sorunu bulunmamaktadır.

5. Armatörlerin ve onların mali sıkıntılarından dolayı bu sektöre hizmet veren yan sanayi tarafında (KOBİ) problemli kredilere yaklaşım politikanız ve destekleriniz nelerdir?
Yapı Kredi olarak; ortak çözüme destek veren, pozitif yaklaşımı olan tüm firmalarla, destekleyici ve yapıcı bir politika ile yapılandırma ve ilerlemeye gayret gösteriyoruz. Uluslararası rakiplerimizle karşılaştırdığımızda; yurt içinde daha esnek bir yönetim modeli uygulayarak farklılık yarattığımızı düşünüyoruz.
Türk vatandaşı olmayan armatör veya tersane sahiplerinin projelerine finansmanımız bulunmuyor. Biz Türk denizcilik sektörünün hizmetindeyiz ve yeni projelere bankanın prensiplerine uyduğu sürece açığız. Armatör ve gemi inşa sanayinde iş yapan işadamlarına önümüzdeki dönemde  de hizmet etmeye devam edeceğiz.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın