Yerin altında servet yatıyor

MDN İstanbul

MTA verilerine göre Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor

Türkiye yeraltı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28’inci, maden çeşitliliği itibariyle 10’uncu sırada yer alıyor. Türkiye başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, metalik madenler, enerji hammaddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunuyor. Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’ü, endüstriyel hammadde rezervlerinin yüzde 2,5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8’i Türkiye’de bulunuyor. Madenler arasında ilk sırayı, 3,066 milyar tonla dünya rezervlerinin yüzde 72’ini oluşturan, bor mineralleri alıyor.

Altında dünya ikincisiyiz
Türkiye’nin teorik altın potansiyelinin 6500 ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10’u bulundu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi.

Kömür
Son 3 yılda yapılan kömür arama projeleri kapsamında 20-25 yıldır değişmeyen 8,3 milyar ton kömür rezervi, 300 bin metre sondaj yapılarak ve 2,3 milyar ton yeni kömür rezervini buldu ve miktar yüzde 28 oranında arttı. Toplam linyit rezervi ise 10,6 milyar tona yükseltildi.

Jeotermalde Avrupa birincisiyiz
Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31500 MWT (megavat termal) olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7’inci, Avrupa da ise birinci sırada. Türkiye’nin bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi bin 229 MWt. Doğrudan kullanım açısından ise Türkiye dünya sıralamasında 5’inci konumda.

Bunu Paylaşın