Yapımı duran konut projelerine 29 milyar dolarlık kredi desteği

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerinin açıklanan verilerle desteklenmesi ile temkinli bir seyir izleniyor. Bugün yurt içinde ikinci çeyrek büyüme, Euro Bölgesi’nde enflasyon ve ABD’de özel sektör istihdamı başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Şahin mesajlar yatırımcıya yön veriyor
ABD ve Avrupa merkez bankası yetkililerinin geçen hafta Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu kapsamında verdiği “şahin” mesajlar yatırımcı fiyatlamalarına yön vermeye devam ediyor.

Küresel çapta açıklanan verilerin de resesyon endişelerini artırmasına karşın enflasyonda düşüş için daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç duyulduğunun teyit edilmesi, yatırımcıların temkinli duruşunu korumasına neden oluyor.

Veriler Fed’in elini rahatlattı
ABD’de açıklanan verilere göre JOLTS Açık İş Sayısı temmuzda 11 milyon 239 bin ile beklentilerin üzerinde yükselerek iş gücü piyasasında talebin yavaşladığına dair hiçbir sinyal vermedi.

Bu durum agresif faiz artırımları konusunda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) elini rahatlatırken halihâzırda bankanın gelecek ayki toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 72,5 olarak fiyatlanıyor.

Almanya’da enflasyon 50 yılın zirvesinde
Avrupa tarafında açıklanan verilere göre Almanya’da enflasyon ağustosta 2 ayın ardından yeniden yüzde 7,9’a çıkarak yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bölgede enflasyonun ana tetikleyicisi olan enerji krizine ilişkin gelişmeler de gündemin üst sıralarında yer almaya devam ederken Almanya’da gelecek yıl teslimatlı elektrik kontratının fiyatı ilk kez 1000 Euro’yu aştı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eylülde 75 baz puanlık faiz artırımını destekleyen üyelerine yenileri de eklendi.

Çin’de yapımı duran konut projelerine 29 milyar dolarlık yatırım
Asya genelinde bugün açıklanan verilere göre Japonya’da sanayi üretimi düşüş beklentilerinin aksine temmuzda yıllık bazda yüzde 1 arttı. Bu dönemde ülkede perakende satışlar da yüzde 2,4 artarak beklentileri aştı. Çin’de ise imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustosta 49,4’e yükselse de sıcak hava dalgaları, salgında yeni vakalar ve emlak sektörüne yönelik gelişmelerle daralma bölgesinde kalmaya devam etti.

Bu gelişmelerle güne negatif başlayan Asya borsalarında, Çin’in yapımı duran konut projelerine 200 milyar yuanlık (yaklaşık 29 milyar dolar) kredi desteği vereceği haberleri ile kayıplar sınırlandı.

Dolar/TL 18,19’dan seyrediyor
Yurt içi piyasalarda dün 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili dolayısıyla işlem yapılmazken Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi pazartesi günü küresel piyasalardan pozitif ayrışmaya devam etti ve yüzde 0,60 artarak 3.164,96 puan ile kapanış rekorunu tazeledi.

Dolar/TL ise dün uluslararası piyasalarda yatay seyrederek 18,18’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,19’dan işlem görüyor.

Bankalara şirket dövizini de TL’ye dönüştürme hedefi geldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılıklar tebliğinde değişikliğe giderek yabancı para mevduat ve katılım fonundan, vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesabına dönüşüm hedef değerlerini güncelledi. Yapılan değişiklikler kapsamında, daha önce sadece gerçek kişilere yönelik olan dönüşüm hedeflerine tüzel kişiler de dahil edildi.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, ikinci çeyrek GSYH
10.55 Almanya, ağustos ayı işsizlik oranı
12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı TÜFE
15.15 ABD, ağustos ayı ADP özel sektör istihdamı
16.45 ABD, Chicago PMI ağustos

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın