Yağış sezonunda İzmir’i tehlike bekliyor

MDN MEDIA

Haftasonu İzmir’de etkili olan yağışlarda meydana gelen deniz taşması sonrasında, İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği Başkanı Servet Ertaş, uyarılarda bulundu

30 Ekim 2020 depreminden sonra kurulan, İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği Başkanı ve Afet Uzmanı Servet Ertaş, küresel ısınma ile yağış ve sıcaklık rejimlerinin değişmeye başladığını ve bunun sonucunda meteorolojik afetler yaşandığını söyledi. İzmir’de yağan yağmur nedeniyle, deniz taşkını olduğunu ve bu gibi durumlarla başa çıkmak için risk yönetimi yapıp, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ekledi. Ertaş, kamu kurumlarının somut projeler üretmesi gerektiğini söylerken, toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

İlginizi çekebilir:

 Kıyı yapılaşmalarına dikkat

Kıyı kanunu ihlal ediliyor

En büyük sorunun unutmak olduğunu söyleyen Ertaş, “Sorun şu ki; bizim ülkemizde bunlar oluyor, konuşuluyor, müdahale ediliyor ama olay geçtikten sonra unutuluyor. En büyük sorunumuz; unutmak. Gereğini yerine getirip, önlem almamak bir gaflettir. Kent planlaması gözden geçirilmeli. Yeni yapılacak yerler, kent planına uygun inşa edilmeli. Dirençli kentler vizyonuna uygun, taşkınları engellemek için setler yapılmalı. Kıyı kanunu tam olarak uygulanmalı. Ülkemizdeki bu kanun ihlal ediliyor. Bu kanun boşuna yapılmamış. Her şeyin matematiği, mühendisliği var. Türkiye’de rant için bunlar hiçe sayılıp, uygulanmıyor” dedi.

Körfezin tüm kıyıları tehlike altında

Kıyıya çok yakın yerlere, çok katlı binalar inşa edildiğini söyleyen Ertaş, binaların sıvılaşmaya uygun zemin üzerinde oldukları için deprem riski de taşıdığını belirtti. Ertaş, körfezin tüm kıyılarının felaketlerden etkilenebileceğine değinirken, en riskli yerlerin Kordon ve Mavişehir olduğunu aktardı.

“Afetler tüm toplumun sorunu”

Ertaş, “En başta büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile merkezi hükûmet kurumları beraber çalışmalı. Bu, ortak bir sorun. İşbirliği yapılmalı. Afetler tüm toplumun sorunu. Medyanın halkı bilgilendirme görevi var. İklim değişikliği ve bütünleşik afet projeleri yaptık. Bunların etkilerini 1-2 seneye görürüz. Kurumların işbirliği yapması lâzım. Vatandaşlar da bunun şakasının olmadığını, deprem kadar sel ve su baskını gibi meteorolojik afetlerin de ciddi sonuçlar doğuracağını bilsinler” ifadelerini kullandı.

DHA

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın