MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı kapsamındaki “İSTİF Sınıfı” fırkateynlerin 6,7 ve 8’inci gemileri için imza töreni Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda bugün yapıldı. Fırkateynler üç ayrı özel tersanede eş zamanlı 36 ayda inşa edilip Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine verilecek
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile STM A.Ş., Tais Gemi İnşa Teknolojileri A.Ş. iş ortaklığı bünyesinde Anadolu Tersanesi, Sedef Tersanesi ve Sefine Tersanesi arasında imzalanacak olan MİLGEM projesinin devamı İstif Sınıfı fırkateynler kapsamında sözleşme imza töreni bugün (6 Nisan 2023) düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın (Dz.K.K.lığının) ihtiyacı için yürütülen MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki İSTİF Sınıfı fırkateynler kapsamında üç yeni fırkateynin yapımı için sözleşme imza töreni Ankara’da düzenlendi. SSB’de gerçekleşen imza törenine SSB Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Cenk Cumhur Kıykım, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Sûalp Ömer ÜRKMEZ, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Profesör Doktor İsmail Demir imza töreninde yaptığı konuşmada MİLGEM projesinin ülkenin yüz akı olduğuna ve bugünün, Türk gemi inşa sanayisi için çok önemli bir gün olarak kayıtlara geçtiğine vurgu yaptı. Savunma Sanayii Başkanı Profesör Doktor İsmail Demir, “Türkiye, kendi gemisini tasarlayan ve üreten bir ülke olarak dünya ligine çıktı ve dünyada büyük bir ilgi görmeye başladı. Şimdiye kadar beş gemimizi teslim ettik. Beşincisi fırkateyn olarak teslim edilecek ve tüm beş geminin sürecinde STM’nin askerî tersaneleri görev aldı ama sivil tersanelerimizin artık dünyada çok çeşitli ihraç fırsatları kolladığını biliyoruz.
Yerlilik oranımız yüzde 75’lere ulaştı. Tüm sensör ve silah sistemini millî olarak geliştirdiğimiz İSTİF Sınıfı Fırkateynlerimizi de artık millî hava savunma kabiliyetleri ile donatacağız. Yerlileştirme gayretlerimiz bununla da sınırlı kalmayacak. Örnek olarak Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi, Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda gayretlerimizi sürdüreceğiz. Yapılan ihale neticesinde yine sivil tersanelerimiz bu projeyi aldılar ve dünyada eşi görülmemiş bir şekilde 36 ayda üç fırkateyn birden çıkartacaklar. Bu Türkiye için bir gurur vesilesi aynı zamanda dünya liginde kabiliyetlerimizi gösterme açısından bir araya geldiğimizde neleri başarabileceğimizi göstermemiz açısından çok önemli bir olay. 3 ayrı tersanede aynı anda inşasına başlayıp 36 ayda tamamlayacağımız fırkateynlerimizin inşasında görev alacak bütün firmalara başarılar diliyorum,” dedi.
“Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 36 ayda teslim edilecek”
İmza töreni öncesi proje hakkında bilgi veren Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Cenk Cumhur Kıykım, MİLGEM projesi kapsamında gemi inşa faaliyetlerinin devam ettiğini ve ilk geminin 36 ay içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edileceğini ifade etti. İSTİF Sınıfı fırkateynlerin 6,7 ve 8’inci gemilerinin tedarikine yönelik ihale süreçlerinin geçtiğimiz günlerde gerçekleştiğini belirten Kıykım, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin aldığı karar gereğince söz konusu işbirliğine şu sözleriyle değindi. “Ön hazırlık sürecine müteakip 9 Ocak 2023 tarihinde başladığımız sözleşme görüşmelerini tamamlayarak bugün görüşmelerimizi sözleşme aşamasına getirmiş durumdayız. Bu proje kapsamında inşa edeceğimiz gemiler 3100 ton desplasmana sahip, 113 metre boyunda olup toplam kurulu gücümüz 31600 kiloWatt, azamî süratimiz ise 29 knot üzerinde olacaktır. MİLGEM beşinci gemiyle başlayan ülkemizdeki ilk fırkateynin tasarım ve inşa sürecini çok sayıda kritik platformla yerli ve millî olarak geliştirmekteyiz. Dalgıç Tespit Sonarı (DTS) ARAS-2023, su altından gelen açık devre solunum sistemli, kapalı devre solunum sistemli ve dalgıç intikal vasıtası kullanan dalgıçların konumunu (mesafe ve kerteriz) otomatik olarak tespit ve takip eden, bunların sınıflandırmasını yapabilen aktif bir sonar sistemidir. 360° kapsama kabiliyetine sahip olan ARAS-2023, TCG Anadolu’da aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda MİLGEM 6-7-8’inci gemilerde de toplamda 3 adet olarak kullanılacak olan ARAS-2023 yerli ve millî platformlarımızı sualtından gelebilecek tüm dalgıç tehditlerine yönelik korumaya devam edecektir.”
“Başarılı bir şekilde tamamlayacağız”
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz imza töreninde günün önemine ilişkin, “STM olarak MİLGEM projesine çok önemli katkılar vermiş bir firma olarak burada olmak bizi çok mutlu ediyor. MİLGEM projesi buraya gelene kadar, özellikle yurtdışı platformlarında elde ettiğimiz tecrübeleri Türkiye’nin en büyük askerî denizcilik firması olarak Türkiye’nin en önemli tersaneleriyle beraber MİLGEM projemizin 6,7 ve 8’inci gemilerinin bahsedildiği gibi çok kısa bir sürede Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim etmek için buradayız. İnşallah bundan sonraki aşamayı da çok hızlı ve başarılı bir şekilde tamamlayacağız” diye konuştu.
Kalkavan: Bir devrim gerçekleştiriyoruz
Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptığı konuşmada, “Esasında sivil deniz gücü olarak bir devrim gerçekleşiyor. Savunma Sanayii Başkanlığımız ve Başkanımızın büyük bir desteğiyle ilk defa bir proje deklare edildikten üç ay gibi çok kısa bir zaman sonunda sözleşmesi gerçekleşti. Bu karşılıklı takım olma ve bunu becerebilme yolunda müthiş bir performans. Bu kendi sınıfında dünyada hiç yapılmamış bir sürede yapılmış bir proje. Bir meydan okuma. 2026 yılında üç gemimizi birden hizmete sokacağız. Dünya artık çok hızlı. Çok çabuk üretebilen ve başarabilen insanlara ve firmalara ihtiyaç duyuluyor. Bu ülkenin Mavi Vatanı çok kıymetli” ifadeleriyle MİLGEM projesinin devamı niteliğindeki bu 3 geminin inşasında özel sektör tersanelerinin üretim hızına vurgu yaptı.
İmza töreninde hazır bulunan Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu, “Bu güzel günde hep beraber değerli misafirlerimizin önünde atacağımız imza için sevinçliyiz. Vatanımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullanırken, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ömer Ürkmez, üç özel tersanenin Türkiye’de ilk kez böyle bir işbirliğine imza atmasının gerçekten çok önemli olduğunu, bu görevi çok hızlı ve kaliteli bir şekilde tamamlayacaklarını vurguladı.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.