Amirallerin beraat kararı 1 yıldır bekletiliyor

MDN Editör

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmaması gerektiğine yönelik önerleri ve cübbeli amiral hakkındaki eleştirilerini belirttikleri kamuoyu duyurusu nedeniyle haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak’ suçlamasıyla 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 104 emekli amiral ve 1 emekli tuğgeneral hakkında çıkan beraat kararına rağmen yargılama süreçleri bir türlü sonuçlanmıyor.

Bu süreçte beraat etmelerine ve mahkeme tarafından duyurunun ifade özgürlüğü olduğunun açıklanmasına rağmen yapılan itirazlar 13 aydır sonuçlandırılmıyor. Sürekli uzatılan dava esnasında Emekli Tümamiral Orhun Özdemir, Emekli Tuğamiral Raif Naldemir ve Emekli Yüksek Mühendis Tuğamiral Nejat Güldiken vefat ederken haklarındaki dava da düşmüş oldu. Yakınları ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Ruhlar şad olsun.

Dumlupınar şehitlerini andığımız 4 Nisan 2021 günü açılan ve bugün itibarıyla 3’üncü yılını dolduran soruşturma kapsamında 20 Aralık 2022’de beraatine karar verilen 104 emekli amiral ve 1 emekli tuğgeneral hakkında Cumhurbaşkanlığı tarafından karara itiraz edilirken 12 emekli amiral hakkında ise 10 Nisan 2023’te Ankara Bölge İdare Mahkemesi 22. Ceza Dairesi’nde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı itirazı nedeniyle açılan dosya hakkındaki sonuç 1 yıl tamamlanmak üzere olduğu halde hiçbir şekilde açıklanmıyor.

Başsavcılık, esas hakkında mütalaada cezalandırılması talep edilen sanıklar Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk yönünde beraat kararının bozulmasını talep ederken Ankara Bölge İdare Mahkemesi 22. Ceza Dairesi’nde görülen dosyayla ilgili henüz hiçbir karar verilmediği gibi taraflara da yapılmış herhangi bir bilgilendirmede bulunmuyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın