Dünya Savunma Fuarı Türkiye adına potansiyel ortaklıklar doğurabilir

MDN Editör

Aselsan ve Sefine Tersanesi tarafından üretilen MARLIN isimli insansız yüzey aracı, Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde gerçekleştirilen Dünya Savunma Fuarı’nda tanıtılıyor

Aselsan ve Sefine Tersanesi ortaklığı ile üretilen MARLIN isimli insansız yüzey aracı (USV) , Dünya Savunma Fuarı’nda Suudi Arabistan Ulusal Mekanik Şirketi tarafından sergilendi. Beğeni toplayan aracın, Suudi Arabistan Kraliyet Filosu’na katılması isteniyor.

Suudi Arabistan Ulusal Mekanik Şirketi sözcüsü farklı bir kaynağa verdiği röportajda, MARLIN isimli aracın Kraliyet Donanması tarafından istendiğini ve anlaşmaya varılırsa bunun iki ülke arasında ortaklığa dönüşebileceğini ifade etti.

Dünya Savunma Fuarı resmî yayınında ise: “Suudi Arabistan Ulusal Mekanik Şirketi standında sergilenen modelde dört adet kıça monteli torpido tüpü ve karadan havaya küçük füzeler için iki adet kutu fırlatıcı bulunuyor. Modüler tasarımı, Mayın Karşı Tedbiri (MKT) veya Elektronik Harp (EH) rollerine uygun olarak kolay görev sistemi değişimlerine olanak sağlamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Suudi Arabistan Ulusal Mekanik Şirketi aynı zamanda insansız yüzey aracının ilk versiyonunun Fransız dizel motorlarla donatıldığını, ikinci prototipin ise 45 knot azami hıza ulaşabilen ikiz 600 HP motorlarla Türk teknolojisini kullanacağını açıkladı. MARLIN isimli ilk prototipin geliştirmelerden geçmesi ve ikinci prototipin haziran ayında deniz denemelerine başlaması bekleniyor.

MARLIN hakkında verilen bilgiler

Prototip ilk olarak, 2022 yılının ikinci yarısında gerçekleşen NATO tatbikatında tanıtıldı. Bu, aynı zamanda Türkiye’nin bir NATO tatbikatına ilk kez insansız bir araçla katılımıydı. MARLIN, katıldığı tatbikatta denemelerden ise başarıyla geçti.

Aselsan ve Sefine Tersaneleri MARLIN’i bugüne kadarki en yetenekli insansız yüzey araçlarından biri olarak değerlendiriyor. Boyutu, taşıma kapasitesi, konfigürasyona uyum yeteneği ve özellikle alanında “ilklerden” sayılabilecek elektronik harp (EH) yetenekleri ile bugüne kadarki en yetenekli USV’lerden biri. NATO tatbikatları sırasında MARLIN’in faydalı yükü özellikle EH’ye yönelikti. 15 metrelik gemi, filolara suüstü harbi için faydalı olacak gemi-dışı sinyal bozucuları sağlayabilecek.

MARLIN’in en önemli özelliklerinden biri ise hızı. Araç, yüksek hıza çıkabiliyor ve manevra kabiliyeti oldukça yoğun. Şirket gizlilik kaygıları nedeniyle USV’nin boyutlarını ve dayanıklılığını paylaşmadı, ancak mevcut veriler geminin optimum hızının 12 knot olduğunu ve en yüksek hızının 36 knot’ı aşabileceğini gösteriyor. Ayrıca MARLIN, yaklaşık 15 metre uzunluğu ve taşıma kapasitesi ile son derece kullanışlı. MARLIN’in özel gövde formu Deniz Durumu 4’e kadar çalışmasına (ve Deniz Durumu 5’e kadar dalgalı denizlerde seyretmesine) izin vermektedir.

Naval News

Bunu Paylaşın