Tuz Gölü’nde hasat zamanı

MDN MEDIA

Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, Tuz Gölü’ndeki faaliyetlerini aktardı

Hasat zamanı gelen Tuz Gölü’nde, üretim alanı olarak belirlenen havuzlardan suların çekilmesiyle, oluşumu başlayan tuzlar, tuz kazıma makinalarıyla kamyonlara aktarılarak, işlenmek üzere fabrikaya götürülmeye başlandı.

60 ülkeye ihracat yapıyorlar

Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, Tuz Gölü’nde yıllık 1 buçuk milyon ton ham tuz ürettiklerini ve bunun takriben 350-370 bin tonunu fabrikalarında işleyip, mamul madde hâline getirdiklerini söyledi. Çetiner 2023’ün sonunda bu rakamın yaklaşık 200 bin tonunu ihraç etmiş olacaklarını da eklerken, 60 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.

Çetiner sözlerine şu şekilde devam etti:

1000 tondan başladıkları ihracatta, 200 bin tona ulaştılar

Kalanını iç pazara farklı sektörlere sunuyoruz. 2013 yılında başlamış olduğumuz fabrikamızdaki mamul madde ihracatını yaklaşık bin tondan başlattık, şu anda bu sene 200 bin tonu bulacağız. Farklı sektörlerde müşterilerimiz var. Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar bunların içinde gıda sanayi, kimya sanayi, yol tuzu gibi birçok farklı alanlarda müşterilerimiz var ve isteklerine uygun, yüksek kalitede tuz üreterek gönderiyoruz.

En çok odaklandıkları sektör deterjan sektörü

Toplam üretilen tuzun yaklaşık yüzde 10’unun gıda da kullanıldığına değinen Çetiner, geri kalanının kar ve kışla mücadele tuzu amacıyla ya da kimya sanayisinde kullanıldığını söyledi. Çetiner, şu an için en çok odaklandıkları sektörün ise, deterjan sektörü olduğunu ekledi.

Fabrika ciddi bir istihdam sağlıyor

Çetiner, özellikle fabrikada çalışacak işçi bulmanın zor olduğunu dile getirse de 25 kişi başladıkları yolculukta, şu an 200 kişi olduklarını ve 2024 yılında 240 kişi olmayı öngördüklerini belirtti. Oldukça ciddi bir istihdam sağladıklarını ekledi.

İHA

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın