Türkiye Mısır ile Ro-Ro taşımacılığı anlaşması imzaladı

MDN İstanbul

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Mısır arasındaki Ro-Ro Taşımacılığı Anlaşması’nın önemini vurgulayarak, Mersin Limanı’ndan 26 Nisan’da ilk geminin Mısır’a doğru yola çıkmasıyla uygulanmaya başlayacak anlaşmanın iki ülke için ticaret kadar prestij projesi de olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, Türkiye ile Mısır’ın Akdeniz havzasının iki önemli ve kardeş ülkesi olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yıllık dönemde 8 kat artarak 2011’de 4 milyar dolar’ın üzerine çıktığını bildirdi. Türkiye’nin Mısır’a ihracatının 1 Ocak ila 9 Nisan 2012 arasında yüzde 66,4 artarak 940 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Çağlayan, “Mısır’ın Türkiye ihracatı da tam 15 kat arttı. Biz bu gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Ekonomisi daha büyüyen bir Mısır, Türkiye ile birlikte bölgede barışın ve istikrarın güvencesi olmaya devam edecek. Mısır’da 200’den fazla Türk firmasının yatırımları bulunuyor ve bunun ekonomik karşılığı 1,5 milyar dolar’ın üzerinde. Müteahhitlik firmalarımızın Mısır’da üstlendiği proje sayısı 26’dır. Bu 26 projenin değeri 1 milyar dolar’ın üzerinde” dedi. Ticaretin olmazsa olmazını hızlı, güvenli ve düşük maliyetli taşımacılığın oluşturduğunu vurgulayan Çağlayan, Bakanlık olarak lojistik sektörüne özel bir önem atfederek ihracatçıların yeni pazarlara girişini hızlandırmak ve mevcut pazarlardaki rekabet güçlerini korumak için geniş yelpazede çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

“Navlunda düşük fiyat için
tedbirler alındı”
Mersin Limanı’nda başlayacak projenin iki ülke için de liman sınırlamasının bulunmadığını bildiren Çağlayan, Türkiye’den hareket eden gemilerin önce Mısır’ın İskenderiye ve Port Said Limanı’na ulaşacaklarını, daha sonra ülkeyi kara yoluyla geçen araçların Kızıldeniz kıyısındaki Safaga veya Süveyş Kanalı kıyısındaki Adabiya limanlarına varacağını söyledi. Türk ihracatçıların “tek pencere” uygulaması sayesinde Mısır’daki işlemlerini kısa sürede tamamlayabileceklerinin müjdesini veren Bakan Çağlayan, şu bilgileri verdi: “Safaga veya Adabiya limanlarına ulaşacak araçlarımız, buradan Ro-Ro ile Suudi Arabistan veya Ürdün’e hareket edecek. Sistemin tam çalışmasıyla birlikte Mersin’den çıkan bir tırın Suudi Arabistan’a ulaşması 3,5 gün sürecek. Böylelikle Afrika’ya daha hızlı ve doğrudan ulaşma imkanına kavuşmuş olacağız. Maliyet açısından bakıldığında en büyük maliyet Ro-Ro ücretleri olacak. Bu konuda da ihracatçılarımızın mağdur olmayacağı yapıyı oluşturmaya çalışacağız. Navlun fiyatlarının en düşük düzeyde kalması için gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam ediyoruz. Bu proje, ticaret projesi olduğu kadar iki ülke için aynı zamanda prestij projesidir.” Amerika kıtasına daha çok ihracat yapmak istediklerini belirten Çağlayan, “2,2 trilyon dolar ithalat yapan Amerika kıtasına 4,5 milyar ihracat yapmak bize yakışmıyor. 14,5 hatta 24,5 milyar dolar’lık kapasitemiz var. Burada navlun ve uzak yol meselesi en büyük engel. Bunu aşmak için Amerika’da lojistik merkezi kuracağız ve Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması sağlamak için görüşmelere başlayacağız” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın