TCG Anadolu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi

MDN İstanbul

TCG Anadolu bugün Sedef Tersanesi’nde gerçekleştirilen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi

Çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine sunuldu. Törende, Erdoğan’ın yanı sıra Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu, Sedef Tersanesi İcra Kurulu ve Tais Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan söz aldı.

İlginizi çekebilir:

Deniz gücümüzün yeni kızı ‘uçak gemisi’ mi olacak?

 Erdoğan, Tuzla TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Aradan geçen 7 yılın ardından TCG Anadolu gemimizi hizmete alıyoruz. Mutluyuz ve gururluyuz. Bu gemiyi Türkiye Yüzyılı’nda bir sembol olarak görüyoruz. Mavi Vatan’a kazandıracağımız Yeni MİLGEM Fırkateynleri sac kesimini de gerçekleştireceğiz. TCG Anadolu’yu buradan Sirkeci’ye çekeceğiz. Gemimizi halkımıza açacağız. İstiyoruz ki halkımız gemimizi gezsin, dolaşsın bu gururu hep birlikte yaşayalım.” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan diğer satırbaşları ise şöyle:

İkinci etabımız uçak gemimizin tamını inşa etmek

Ülkemizin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu gemimizin, kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bu bizim için yeterli değil. İnşallah ikinci etabımız uçak gemimizin tamını inşa etmek. Onun da görüşmelerini birçok ülkeyle yaptık, yapıyoruz ve bunu da başaracağız.

Hizmete aldığımız TCG Anadolu İHA’ların iniş kalkış yapabileceği, kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TCG Anadolu, dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bu gemimize KIZILELMA, Hürjet, Bayraktar TB2 gibi araçlarımız iniş ve kalkış yapabilecek. Dünyanın her köşesinde askeri operasyon yapabilecek özelliklere sahip.

Yerlilik oranı yüzde 70 oranına sahip bu gemiyle kriz bölgelerine kolayca intikal edebileceğiz. Yerli ve milliliği daha fazla olan daha gelişmiş teknolojileri ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. Milli uçak gemimizi de layıkıyla yaptık ve yapacağız.

Şimdi ihale süreci devam eden projelerle birlikte savunma sanayii bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz. Elbette sektör bu noktaya gelene kadar çok gayret gösterdi. Sektörün ihracatının 4 milyar 400 milyon dolar rekor seviyeye ulaşması başarının işaretidir. Dışa bağımlılığımızı azaltmada iyi bir seviyeye geldik. Yerlilik oranımız yüzde 20’den yüzde 80’e çıkması tarihi bir başarıdır.

Güvenlik güçlerimizin kullandığı ürünlerimizin dost ülkelerin envanterinde de yer almasından mutluluk duyuyoruz. Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok çalışacağız. 

“Denizleriniz sakin, pruvanız neta, yolunuz bahtınız açık olsun”

Törende hazır bulunan Bakan Akar, konuşmasına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkin, caydırıcı ve saygın niteliklerini artırmaya yönelik savunma sanayi projelerine azim ve kararlılıkla devam ettiklerini belirterek başladı. Bugün hizmete giren TCG Anadolu gemisiniTürk mühendisliğinin, işçiliğinin, müteşebbisinin, askerinin, Türk Deniz Kuvvetleri’nin büyük bir başarısı, iftihar ve gurur tablosu olarak nitelendiren Bakan Akar şöyle konuştu:

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş başta olmak üzere dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmeler ile bulunduğumuz coğrafya, kritik ürün ve hizmetlerin yerli sanayimiz tarafından ve millî kaynaklarla karşılanmasının ne kadar stratejik önemi haiz, hatta vazgeçilmez olduğunu ortaya koymaktadır. Bu açıdan yerli ve millî savunma sanayimizi geliştirmek bizler için millî istikbal mücadelesidir.

Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmiş TCG Anadolu, sahip olduğu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamızın göz bebeği olacak, şanlı ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktır. Taşıyacağı TB-3 Bayraktar İHA’ları ve Zırhlı Amfibi Hücum Araçları ile emsallerine göre farklı ve çığır açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve millî savunma sanayimizin üretim kapasitesi ve yeteneğinin ulaştığı seviyeyi de en açık şekilde ortaya koymaktadır.

Bu dönemde TSK bir yandan hepimizi derinden etkileyen büyük doğal afetler ve deprem felaketinin yaralarını sarmak için devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte omuz omuza çalışırken, diğer yandan da egemenlik ve bağımsızlığımız için Mehmetçik, sıralı amir ve komutanlarının emir ve komutasında her türlü arazi ve iklim şartlarında ‘Hudut namustur!’ anlayışıyla hudutlarımızın güvenliğini sağlamakta, terörü kaynağında yok etme stratejisi ile yurt içinde ve sınır ötesinde başta PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadele etmekte, denizlerimizde ve semalarımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumakta, bunlara ilaveten başta KKTC, Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost, kardeş ve müttefiklerimizin haklı davasını sonuna kadar desteklemekte, onlarla birlikte olmakta, aynı zamanda yedi iklim üç kıtaya barış, huzur ve adaleti götüren atalarımızdan aldığı ilhamla, bölge ve dünya barışına da katkı sağlamaktadır. Bakan Akar, konuşmasını, “Denizleriniz sakin, pruvanız neta, yolunuz bahtınız açık olsun” diye denizcilere seslenerek bitirdi.



Törende konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı Demir, TCG Anadolu’nun , Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan gemiler içerisinde bir ilk niteliği taşıdığını belirtti. TCG Anadolu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri için çok önemli bir güç olduğuna da değinen Demir, “Güvertelerinde çok sayıda tank, zırhlı amfibi hücum aracı, helikopter ve insansız hava aracı taşıyabilmesi ve geminin havuz bölmesinde konuşlanabilen çıkarma gemileri sayesinde ülkemiz küresel güç aktarma kabiliyetini elde etmiş bulunmaktadır ” açıklamalarında bulundu.

‘Denizlere hâkim olan cihana hakim olur’

Türk Deniz Kuvvetleri’nin yaklaşık bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğuna ve bulunduğu coğrafyada daima caydırıcı ve güçlü olduğuna vurgu yapan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu “Osmanlı İmparatorluğu döneminde de donanmanın en güçlü olduğu yıllarda imparatorluk sınırlarımız en geniş hâline ulaşmış, donanmanın güçsüz olduğu dönemlerde ise büyük toprak kayıpları yaşanmıştır. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın, ‘Denizlere hâkim olan cihana hakim olur’ sözü bu gerçeği tarihsel süreçlerle teyit etmektedir.

21’inci yüzyılda stratejik noktasını anavatandan açık denizlere olarak belirleyen Türk Deniz Kuvvetleri’nin vazifesi Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletini denizlerden gelebilecek risk ve tehditlerden korumak, etki ve ilgi alanlarında ülkenin ve vatandaşlarının hak ve menfaatlerini savunmak maksadıyla deniz kuvveti geliştirmek, idame etmek ve kullanmaktır. TCG Anadolu gemimiz, ülkemizin her geçen gün genişleyen etki ve ilgi alanlarında Deniz Kuvvetlerimize tevdi edilen vazifenin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan kritik bir yetenektir

“Gemi inşa sanayi olarak yapamayacağımız gemi yok”


TCG Anadolu’nun, kendi sınıfının dünyada en iyisi olduğunu vurgulayan Metin Kalkavan, “TCG Anadolu, en büyük sanayi ürünümüz, en karmaşık, yapımı en uzun süren tek parçalı ülkemizin ürettiği en değerli sanayi ürünümüz. Cumhurbaşkanımız, Milli Savunma Bakanımız, Savunma Sanayii Başkanlığımız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız  ASELSAN’ımız, HAVELSAN’ımız, işçilerimiz, mühendislerimizle tarih yazıyoruz. Bu gemi yüzde yüz milli gemidir. Bu gemiyi bizler yaptık. Gemi inşa sanayi olarak yapamayacağımız gemi yok. Uluslararası uzmanların söylemiyle artık şampiyonlar ligindeyiz” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın