Tarihi görüşme sona erdi

MDN İstanbul

Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba bugün Antalya’da üçlü barış zirvesinde bir araya geldi.
Görüşme öncesi belirtildiği gibi iki bakan da ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme sağlayamadık. Görüşmelerin sürmesi konusunda mutabık kaldık. Amacımız Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek. Mariupol kentinden sivillerin çıkışı için yardım rica ediyoruz. İnsani koridorun oluşturulması gerekiyor Mariupol’e insani yardım temin etmek için. Ne yazık ki Bakan Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını, yazışacağını belirtti. 24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek.

Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız,” şeklinde konuştu.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “Çözüme yönelik her türlü girişimi destekliyoruz. Görüşmede insani konuları ele aldık. İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık. Ukrayna krizinin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Görüşmede askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tür çalışmalar yaptıklarını anlattık. Ukrayna yönetimi son yıllarda laf olsun diye görüşme yapılsın istiyor somut bir mutabakata ulaşmak için değil.

Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludur. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır.

Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz.

Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz,” dedi.

Bunu Paylaşın