Süper emici Türk süngeri

MDN İstanbul

Denizlerde her yıl yaklaşık 2 milyar ton petrol taşınırken, Türk boğazlarından 150 milyon ton petrol geçiyor. Olası deniz kazalarında çevre felaketlerinin önüne geçebilmek için yürütülen çalışmalara önemli bir katkı İstanbul’dan geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Polimerik Jeller Araştırma Laboratuvarı’nda Prof. Dr. Oğuz Okay ile doktora öğrencisi Deniz Ceylan’ın geliştirdiği süper emici madde (sorbent) sayesinde olası kazalar sonrası petrol atıkları kısa sürede temizlenebilecek.
Ağırlığının 25 katı petrol emebilen kauçuk esaslı sorbent, batmadan su yüzeyinde durarak gözenekleri ve moleküler yapısı nedeniyle sadece petrolü emiyor.
Prof. Dr. Okay, “Talaşı bile koysanız petrolü tutabilir. Ama petrolün tamamen sudan ayrılmasını sağlamaz. Yeni ürettiğimiz sorbent petrolü emiyor, ancak deniz suyunu emmiyor. 2001’de TÜBİTAK, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla kauçuk esaslı emici bir sorbent üretip uluslararası patentini almıştık. Ancak emişi çok yavaştı. Petrol ve türevlerini bir haftada emebiliyor ve tekrar kullanılamıyordu. Geliştirdiğimiz yeni sorbentin ise 1 gramı 25 gram petrolü bir dakika içinde emiyor” dedi.

Bunu Paylaşın