“Sorun istihdam değil, ihtisas”

MDN İstanbul

Tuzla tersanelerindeki iş kazalarında son sekiz ayda 18 işçinin ölmesi üzerine en son açıklama AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı’dan geldi. Tersanelerde yaşanan ölümler konusunda, “Ölümlerle yüzleşmeliyiz. Kusurlu tersaneler kendini diğerlerinden ayıklamalı ve taşeron sistemi ıslah edilmeli” diyen Yardımcı, Gemi İnşaat Sanayicileri Birliği (GİSBİR)’in  sıkıntıları kendi içinde çözmekte geç kaldığını, sektörde 3 kötü varsa 30 iyinin günahı olmadığını, bu yüzden kusurlu tersanelerin mutlaka ortaya çıkması gerektiğini belirtti. Hiçbir işverenin “İşçiye emniyet kemeri, baret veriyoruz ama takmıyor.” diye kendini savunamayacağını söyleyen Kemal Yardımcı tersane sahiplerine “Denetim yetmez. Mutfağa malzemeyi kaliteli almazsan ne kadar denetlersen denetle. Kapıdan içeri sertifikasız işçiyi sokmayacaksınız. Disiplinsiz işçiyi de ayıklayacaksınız, atacaksınız.” dedi.

Eğitimli eleman eksikliğinin giderilmesi için Tuzla’ya Gemi Yapım Meslek Lisesi kurma projesi hazırladıklarını kay-deden Yardımcı, “Tersanelerde iş yetiştirme paniği var. Talep patlamasıyla gelen ani kapasite artışı ve siparişlerin bir an evvel bitirilmek istenmesi, üstelik zamanında teslim edilmeyen gemiler için cezaların başlaması sektörde panik yarattı. İş arttı ama arkadan adam gelmiyor, kurslar yetmiyor. Milli Eğitim Bakanı Çelik’le konuştuk. Tuzla’ya özel gemi yapım meslek lisesi yapılacak. Tuzla olayı ile beraber istihdamda, ihtisas gerçeği ortaya çıktı. Sorun istihdam değilmiş, eğitimli ihtisas sahibi istihdam eksiğimiz varmış” dedi.

Ucuz teklif verene değil hak edene iş
Taşeronluk sisteminin de ıslah edilmesi gerektiğini belirten Yardımcı, “ucuz teklif verene değil, hak edene, kabiliyetli kapasitesi olana iş verilmeli. Taşeron kabahatlidir. Ben iyiyim o kötü’ demek olmaz. Taşeronluk işin parçası ama sorumluluğun tamamını taşerona yüklemek günah. Taşeronumuz da bunun karşılığında aklını başına almalı. Taşeronlar da kendi içindeki çürükleri elemeli” dedi.

AKP Milletvekili Kemal Yardımcı’da çözüm önerileri
• Ölümlerle yüzleşelim
• Sertifikasyon çalışmalarını
hızlandıralım
• Acemi işçiyi kapıdan
sokmayalım
• ‘Ucuz yaparım’ diyen
taşerona iş vermeyelim
• İşçi güvenliği konusunda
‘Sıfır tolerans’ kuralını
uygulayalım
• Kusurlu tersaneleri
diğerlerinden ayrıştıralım

Bunu Paylaşın