‘Sigorta taleplerinde artış yaşanıyor’

MDN İstanbul

Levent Sönmez

Cumhuriyet Dönemi’nde Ulu Önder Atatürk’ün girişimiyle kurulan ilk ulusal bankamız olan Türkiye İş Bankası’nın öncülüğünde faaliyete başlayan Anadolu Sigorta, su araçları branşında 2020’yi yüzde 32,3’lük bir pazar payıyla kapattı. Mali gücü uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından AA++ olarak tescil edilen Anadolu Sigorta, sigorta ve reasürans şirketlerine verilen notun üzerinde bir performans sergileyerek bu tescile sahip olmuş. Türk deniz ticaret filosunun yanı sıra yabancı tekne filolarının da tercih ettiği Anadolu Sigorta’nın Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez ile şirketin denizcilik sektöründeki faaliyetlerinden teknolojik gelişmelerdeki uyumuna, yüzde 51’lik kadın istihdamından sektörde liyâkatın önemine uzanan bir sohbet gerçekleştirdik

Anadolu Sigorta, denizcilik sektöründe uzun yıllardır devam ettirdiği konumunu nasıl koruyor? 

Türkiye’de denizcilik sektöründe sigortalılarına hizmet veren ilk sigorta şirketi ve sektör lideri olarak,  müşterilerimizde oluşturduğumuz güven, sağladığımız kapsamlı teminat ve ek hizmetler sayesinde sektördeki konumumuzu güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Sigortalanma aşamasında ve hasar süreçlerinde müşterilerimizin ihtiyaçlarını en yüksek düzeyde gözeterek çözüm odaklı hizmetler sağlıyoruz.

Şirketimiz Türk ticaret filosundaki teknelerin çoğunluğunu sigortalıyor, aynı zamanda da uluslararası piyasalardaki bilinirliğimiz sayesinde birçok yabancı tekne filosunun da sigortacıları arasında yer alıyoruz.

Anadolu Sigorta en çok hangi gemi tipinde aktif hizmet veriyor? Denizcilik sektöründeki hizmet yelpazenizdeki dağılım nasıl?

Anadolu Sigorta olarak bütün gemi tipleri için sigorta teminatı sunuyoruz. Türk deniz ticaret filosunda ağırlıklı olarak kuru yük ve dökme yük gemileri olduğu için bu gemi tipleri bizim de portföyümüzde ağırlık gösteriyorlar. Ancak tankerler, konteyner gemileri, balıkçı gemileri, yolcu gemileri, römorkörler, gezinti tekneleri, hizmet gemileri gibi bütün gemi tiplerine hizmet sağlıyoruz. Denizcilik sigortaları kapsamında gemi ve yatların yanı sıra tekne inşaat, tekne kazanç/kira kaybı ve tekne rehinli alacaklı sigorta poliçeleri de düzenliyoruz, ayrıca marinaların, tersanelerin ve liman işletmelerinin sorumluluklarına güvence sunuyoruz

2020 hem Türkiye’de hem de dünyada zor bir yıl oldu. Anadolu Sigorta açısından geçtiğimiz yılı değerlendirdiğinizde pazar payınız ve üretiminiz ne kadar oldu? İnsanların daha izole bir yaşam arayışı onları tekne sahibi olmaya yöneltirken, bu durumun Anadolu Sigorta’ya yansımaları nasıl oldu?

2020 yılında Covid-19 pandemisi nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de ciddi sorunlar yaşandı. Dünya genelinde üretimin azalması, sınırların kapatılması, limanlardaki bekleme süreleri, seyahat kısıtlamaları nedeniyle personel değişimindeki zorluklar gibi birçok konu sektörü ciddi ölçüde zorladı. Bu süreçte sigortalılarımızın yanında yer alarak ihtiyaçlarını anlamaya ve taksit ödemelerinde ertelemeler sağlayarak destek olmaya devam ettik. Denizcilik sektöründe 2020 sene sonunda başlayan toparlanmanın 2021 yılında devam ettiğini görmek bize mutluluk veriyor.

Ayrıca Covid-19 birçok sektörde iş süreçlerinin yeniden tanımlanmasına neden olurken, tüketicilerin yaşam tarzında önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi. Bu değişikliklerden biri de değişen tatil alışkanlıkları. Ailesi ile birlikte kalabalıktan uzak ve güvenli bir şekilde tatil yapmak isteyen tüketicilerin tercihlerinden birisi muhtemelen tekne tatili olacaktır. Gelen sigorta taleplerinde yeni tekne alımlarındaki artışları gözlemliyoruz. Ülkemizin coğrafi yapısı da düşünüldüğünde yat ve tekne endüstrisinde büyük bir avantaja sahip olduğu görülebilir.

Anadolu Sigorta olarak, yıllardır on binlerce tekneye güvence sağladık ve prim üretimi bazında uzun yıllardır su araçları branşında sektör lideriyiz. 2020 yılında su araçları branşında 200 milyon TL üzerinde prim üretimi gerçekleştirdik ve yüzde 32,3’lük pazar payı sağladık.

Uluslararası arenadaki rolünüz nedir? Anadolu Sigorta’nın yabancı tekne ve gemi sigortalamadaki konumunu değerlendirir misiniz?

Mali gücü uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından AA++ olarak tescil edilen şirketimiz, hem ulusal hem de uluslararası arenadaki birçok sigorta ve reasürans şirketine verilen notun üzerinde bir performans sergilemiştir. Sigortacılıktaki güçlü konumumuz ve uluslararası piyasalardaki bilinirliğimiz sayesinde yabancı tekne filoları da uzun yıllardır şirketimizi tercih ediyor. Son yıllarda  şirketimize gelen sigorta taleplerinde ciddi artışlar görülüyor.

Türkiye’de ve dünyada tercih edilme sebeplerinizi üç ana başlıkta sıralar mısınız? Anadolu Sigorta’nın müşterilerine sağladığı avantajlar nelerdir?

Anadolu Sigorta olarak, teknesini deniz risklerine karşı tam güvence altına almak isteyenlerin tercih ettiği ilk markayız. Tercih edilen ilk marka olmamızın altında yatan en önemli etkenler uzun yıllardır bu sektörde olmamız nedeniyle edindiğimiz tecrübe, alanında uzman çalışanlarımız ve güçlü finansal yapımız. Sigortalılarımız bu tecrübemizden hem sigortalanma sürecinde hem de hasar sürecinde faydalanıyorlar. Sigortalılarımızın ihtiyaçlarını belirleyerek kendileri için en uygun teminatları sağlıyoruz. Aralarında mesleği denizcilik olan tecrübeli uzman ve kaptanlarımızın da bulunduğu profesyonel hasar ekibimiz ile müşterilerimize hızlı ve hayatlarını kolaylaştıracak çözümler sunuyoruz.

Güçlü finansal yapımız da sigortalılarımızın mal varlıklarını bize emanet etmelerinde çok önemli bir etken. Uzun yıllardır devam eden sektör liderliğimiz, ulusal ve uluslararası ödüllerimiz denizcilik sigortalarındaki başarımızı doğrular niteliktedir.

Hem risklerin belirlenmesi hem de olası hasar durumlarında sürecin yönetilmesi adına ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?

Sigortalama sürecinde detaylı bir ekspertiz gerçekleştirerek sigortalılarımızın risklerini belirliyoruz. Ekspertiz raporunda çıkan eksiklikleri sigortalılarımızla birlikte takip ediyoruz. Poliçe dönemi için oluşan gelişmeleri, yenilikleri sigortalılarımızla paylaşıyoruz. Hasar yaşanması durumunda ise hasar departmanımız bünyesinde görev yapan tecrübeli uzman ve kaptanlarımız hasar süreçlerinin her aşamasını sigortalılarımızla birlikte yürütüyorlar. İhbar alınması ile başlayan hasar süreci yaşanan olayın niteliklerine uygun eksper ataması ve sonrasındaki süreçlerdeki destek ve takibimizle  gerçekleştiriliyor.

Müşterilerinizden yeni sigorta talepleri geliyor mu, yeni riskler satın alıyor musunuz? Yeni talepler karşısında tutumunuz ne oluyor, ihtiyaca cevap verme süreciniz nasıl işliyor?

Denizcilik sigortaları sürekli değişen ve yeni sigorta ihtiyacı olan bir branş değil aslında. Mevcut ürünlerimiz ile sigortalılarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sigortalılarımız taleplerini şirketimiz acentelerine ve çalıştığımız sigorta brokerlerine iletirler. Acentelerimiz ve brokerler de bu talepleri şirketimize iletiyorlar, biz de tecrübeli ve uzman kadromuz ile hızlıca yanıt veriyoruz.

Tekne ve gemi sigortacılığında yaşanan başlıca sorunlar nelerdir? Bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinizi paylaşır mısınız?

Ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan denizcilik sektöründe, ticari faaliyetlerin devamlılığı için sigorta büyük önem arz ediyor. Denizcilik sigortalarında kaybın en aza indirilmesi için titiz bir ekspertiz süreci yürüterek sigortalama aşamasında armatörlerimizin risklerini belirliyoruz. Hasar durumunda da her zaman elimizden gelen desteği gösteriyoruz. Ancak sigortalılarımıza tavsiyemiz özellikle denizcilik sigortaları gibi teknik bir konuda ihtiyaçlarını anlayıp karşılayabilen, uzun süreli işbirliği yapabilecekleri, finansal yapısı sağlam ve tecrübeli şirketler ile çalışmalarıdır.

Gelişen teknoloji ile birlikte sunduğunuz hizmetlerde ne gibi değişiklikler yaptınız/yapmaya hazırlanıyorsunuz? Yapay zekâ, siber güvenlik, kripto para gibi teknolojik gelişmeler Anadolu Sigorta bünyesinde ne gibi değişiklikler yarattı?

Gelişen teknolojiler ile birlikte hem ürün ve hizmetlerimizde hem de iş süreçlerimizde dijitalleştirmeyi önemsiyoruz. Yapay zekâ ve ileri analitik veri modelleri konusunda ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor, AS’lı adını verdiğimiz yapay zekâ platformu ile görselden hasar tespitini yapabiliyoruz. Robotik süreç otomasyonumuz 40 adet iş sürecini tek başına yapar konuma geldi. Aynı zamanda otomatik poliçe teklifi oluşturma, fatura onaylama, Google Asistan ve Whatsapp’ta soru yanıtlama gibi birçok işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Sosyal Ağ Analizi sayesinde daha önce 3 ayda manuel olarak yapılan suiistimal dosya analizlerini 2 saate indirdik. 2020 yılında ihbar, kusur tespiti, medikal inceleme ve aktüeryal hesap gibi aşamalardan oluşan bedeni tazminat sürecimizi uçtan uca dijitalleştirdik. Siber güvenlik konusunda da ürünlerimiz ile hem bireysel hem de ticari anlamda siber risklere karşı sigorta güvencesi sağlıyoruz. Teknoloji iş yapış biçimlerimizi değiştirirken aynı zamanda süre ve verimliliği artırma konusunda önemli bir rol oynuyor.

Sigorta sektöründe ‘‘güven’’ nedir? Güven ortamının sağlanması için gerekli olan ana kurallar nelerdir? Güven ve liyâkat ilişkisini değerlendirir misiniz? 

Güven, sigortacılığın olmazsa olmazı. Sigorta sektöründe özellikle zorlu dönemlerde sigortalıların yanında olabilmek güven ilişkisini destekliyor. Kurumlara duyulan güvenin yapı taşını ise dürüstlük ve şeffaflık ile liyâkat oluşturuyor. Bir işin gerekli donanıma sahip taraflarca yapıldığının bilinmesi, profesyonelliği artırarak kurumların da güven sağlama konusunda etkisini yukarıya taşıyor.

Pandemi dönemindeki istihdam politikanız hakkında bilgi verir misiniz? İnsan kaynaklarına yönelik yatırımlarınızı nasıl yönettiniz?               

Anadolu Sigorta olarak çalışanlarımıza yatırım en öncelikli konularımızdan bir tanesi. Pandemi döneminde çoğu şirketin aksine çalışan sayımızı daha da artırdık. Evden çalışmayı destekledik ve çalışanlarımızın evlerine destek paketleri ilettik. Hayata geçirdiğimiz şirket içi dijital uygulamamız Biz Bize adlı sosyal platformumuz ile fikirlerimizi, başarılarımızı paylaştık. Bu dönemde, MT Genç Yetenekler Programı ile genç ve dinamik bir kadro daha bünyemize kattık. Çalışanlarımıza hem daha mutlu bir iş ortamı sunmayı hem de onların gelişimine katkıda bulunmayı amaçladık. Eğitim faaliyetlerimizi hız kesmeden sürdürdük ve dijitalleştirdik. Webinar serileri ile çok farklı konularda çalışanlarımızı konu ile ilgili uzmanlar ile bir araya getirdik. Hatta her kademedeki çalışanımızın iş ve sosyal hayatında gelişimine katkıda bulunmak üzere Anadolu Sigorta Akademi projesini hayata geçirdik.

Anadolu Sigorta, Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi ve UN Women ortaklığındaki “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”nin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacısı oldu. Kadınları iş ve sosyal yaşamlarında desteklemeye ve güçlendirmeye yönelik çalışmalarınız neler? Anadolu Sigorta’nın kadın çalışan oranı nedir?

UN Global Compact katılımı haricinde Anadolu Sigorta olarak Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin de imzacısı olduk. Bu sayede, dünya çapında toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki öncü kuruluşların deneyim ve birikimlerinden faydalanmayı amaçladık. Şirketimizin kadınları destekleme hedefindeki en büyük göstergesi de kadın çalışan oranımız. Şuan Anadolu Sigorta’da kadın çalışan oranı yüzde 51 ve üst ile orta kademe kadın yöneticilerin oranı ise yüzde 43 seviyesindedir. Anadolu Sigorta’da kadınları iş ve sosyal yaşamda desteklemek amacıyla daha birçok proje yürütmekteyiz. Bu amaçla, Arya Kadın Yatırım Platformu’na da sponsor olduk. Bu platformda da girişimci kadınlara, sigortanın önemi hakkında eğitimler veriyoruz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın