Sanmar’ın en güçlü römorkörleri Fas yolunda

MDN İstanbul

Sanmar Denizcilik’in bugüne kadar ürettiği en güçlü seri olan Bigaçay sınıfına ait dört adet yangın söndürücü römorkör; Svitzer’in Fas Cumhuriyeti’ndeki Tanger Med 2 Limanı’nda görev yapan filosunun çekirdek gücü olmak üzere, Akdeniz üzerinden Kuzey Afrika’ya doğru yola çıktı. Sanmar Projeler Direktörü Ali Gürün, Sanmar için Robert Allan Ltd. tarafından tasarlanan ASD (RAstar 2900 SX) römorkörlerin, yeni lanse ettikleri Bigaçay Serisi’nin ilk temsilcileri ve Akdeniz Bölgesi’nde hizmet veren en güçlü römorkörler olduklarının altını çizdi.

Yeni isimleriyle Svitzer Tanger, Svitzer Tetouan, Svitzer Chefchaouen ve Svitzer Al Hoceima kardeş römorkörlerin herbiri 29,4 m uzunluğunda ve 13,3 m genişliğinde. 90 tondan fazla çekiş gücüne ve azami 14,5 knot hıza sahip römorkörlerin tahrik sistemleri, diğer serilerdekine nispeten daha kompakt bir gövdeye sahip olan gemilerin Schottel SRP560 CP dümen pervanelerini yüksek performansla döndüren bir çift 2700kW MTU motorundan oluşuyor. MTU’nun Denizcilik ve Kamu İşleri Bölümü Başkanı Knut Müller, Bigaçay Serisi römorkörler için, “Yüksek hızlı motorlar, bu güç sınıfındaki liman römorkörlerinde ilk kez kullanılıyorlar. Bugüne kadar, 85 tondan fazla çekiş gücü sağlayabilen liman römorkörlerinde yalnızca orta hızlardaki motorlar kullanılabiliyordu. Bu gemilerdeki elektrik gücü, iki adet 99ekW Caterpillar C4.4 jeneratör seti vasıtasıyla elde ediliyor” dedi.

Robert Allan Ltd. tarafından geliştirilen RAstar römorkörlerinin tasarımını temel alan Bigaçay Serisi, Sanmar teknolojisiyle ve kompakt yapısıyla son derece yüksek bir çekiş gücü ve üstün performans sağlayarak, müşterilerin kendilerine özgü gereksinimlerini karşılamak ve hem inşa hem de işletme süreçleri açısından üst düzey verim elde etmek üzere üretiliyor. Fevkalade bir çekiş ve zorlu hava şartlarına karşı dayanıklılık özelliklerine sahip olan bu ASD römorkörleri, refakat
gemisi/offshore terminal römorkörü görevlerini, eşsiz gövde tasarımlarıyla birlikte, unvanlarının hakkını verecek şekilde yerlerine getiriyorlar.

Yeni römorkörlerin hepsi, sekiz kişilik mürettebatları için birinci sınıf konaklama imkânı veriyor. Ana güvertede uzman ve baş mühendisler için tek kişilik ve banyolu kamaraların yanı sıra, ayrı bir mutfakla geniş bir oturma ve sosyal alana sahip. Römorkörlerde 160 m3 sıvı yakıt, 18,6 m3 kullanım suyu ve 2,4 m3 yağlı su depolama kapasiteli tanklar bulunuyor.
Güverte donanımları arasındaysa hem ön hem de arka güvertelerde birer adet Ibercisa imzalı çekme vinci; Data Hidrolik tarafından tedarik edilen ve 100 tonluk çekme kancasına sahip bir ırgat, yine Data markalı bir demir ırgatı ve Palfinger gemi vinci bulunuyor. Ana motora bağlı olarak çalıştırılan ve ön köprü güvertesine monte edilmiş iki adet monitöre sahip olan, FFS tarafından üretilen harici yangın söndürme sistemiyse ABS’nin FiFi1 notasyonuyla uyumlu olarak geliştirildi.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın