Sabancı 2015’e kadar elektriğe 6,5 milyar dolar yatıracak

Sefer Yüksel

Enerji sektöründe daha çok elektrik alanında büyümeyi planlayan Sabancı Holding, 2015 yılına kadar 5.000 megavatlık üretime ulaflmayı hedefliyor. fiirket, 2011’e kadar 2.000-2.500 megavatlık üretimi tamamlamış olacak

Tür­ki­ye’de ener­ji sek­tö­rün­de özel­lik­le elekt­rik önem­li bir ye­re sa­hip. Çün­kü Tür­ki­ye, elekt­rik ih­ti­ya­c›­n›n en h›z­l› ar­t›fl gös­ter­di­ği ül­ke­le­rin ba­fl›n­da ge­li­yor. Bu ne­den­le ener­ji sek­tö­rün­de da­ha çok elekt­rik ala­n›n­da bü­yü­me­yi plan­la­yan Sa­ban­c› Hol­ding, 2015 y›­l›­na ka­dar 5 000 me­ga­vat­l›k üre­ti­me ulafl­ma­y› he­def­li­yor. fiir­ket, 2011 y›­l›­na ka­dar ise 2 000-2 500 me­ga­vat­l›k üre­ti­mi­ni ta­mam­la­ya­cak.
Ko­nuy­la il­gi­li gö­rüfl­le­ri­ni al­d›­ğ›­m›z Sa­ban­c› Hol­ding Ener­ji Gru­bu Bafl­ka­n› Se­la­hat­tin Hak­man, 2015 y›­l›­na ka­dar Sa­ban­c› Hol­ding’in 6,5 mil­yar do­lar elekt­rik ya­t›­r›­m› ya­pa­ca­ğ›­n› be­lir­te­rek, “Elekt­rik ener­ji­si­nin ar­z›­n›n ar­tan ta­le­bi kar­fl›­la­ya­cak ve sür­dü­rü­le­bi­lir bir fle­kil­de sağ­lan­ma­s›, Tür­ki­ye’de de en gün­cel so­run­lar­dan bi­ri ola­rak or­ta­ya ç›­ka­cak” de­di. Tür­ki­ye’nin elekt­ri­ğe ya­t›­r›m yap­ma­s› ge­rek­ti­ği­ni de vur­gu­la­yan Hak­man, “Tür­ki­ye’de 2015 y›­l›­na ka­dar yak­la­fl›k 25 000 me­ga­vat­l›k ye­ni sant­ral ka­pa­si­te­si­nin ya­ra­t›l­ma­s›, ya­ni önü­müz­de­ki se­kiz y›l için­de flim­di­ye ka­dar ya­p›l­m›fl top­lam ya­t›­r›­m›n yak­la­fl›k ya­r›­s› ka­dar bir ya­t›­r›­m›n ta­mam­lan­ma­s› ge­re­ki­yor” de­di.

Da­ğ›­t›m iha­le­le­ri bek­le­ni­yor
Elekt­rik­te bü­yü­me­yi he­def­le­yen Sa­ban­c› Hol­ding’in gö­zü uzun za­man­d›r er­te­le­nen elekt­rik da­ğ›­t›m iha­le­le­rin­de. Sek­tör ana­list­le­ri, Sa­ban­c› Hol­ding’in, elekt­rik da­ğ›­t›m iha­le­le­rin­de en et­ki­li tek­li­fi ve­ren ta­raf­lar­dan bi­ri ola­ca­ğ› gö­rü­flün­de bir­le­fli­yor. fiir­ke­tin flu an li­sans bafl­vu­ru­su yap­t›­ğ› ve ye­ni sant­ral­lar ku­ra­ca­ğ› da sek­tör­de ko­nu­flu­lan ko­nu­lar ara­s›n­da. Za­ten ye­ni al›m­lar­la il­gi­le­ne­cek­le­ri­ni söy­le­yen Se­la­hat­tin Hak­man da, Tür­ki­ye’de ener­ji sek­tö­rü­nün bü­yük bir bü­yü­me ya­fla­d›­ğ›­n› ifa­de ede­rek, ge­çen y›l 12 mil­yar do­lar­l›k bir pa­zar olufl­tu­ğu­nun al­t›­n› çiz­di.
Ay­r›­ca Tür­ki­ye’nin do­ğal­gaz­da de­po­la­ma te­sis­le­ri kur­ma­s›, kö­mür re­zerv­le­ri­ni ge­lifl­tir­me­si ve kö­mür it­hal et­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Hak­man, “Elekt­rik kri­zi ris­kiy­le kar­fl› kar­fl›­ya­y›z. Bu da bi­ze özel sek­tör ya­t›­r›m­la­r›­n›n ne ka­dar ive­di ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor” di­ye ko­nufl­tu.
Öte yan­dan Sa­ban­c› Hol­ding, tek ba­fl›­na ya da ya­ban­c› bir or­tak­la nük­le­er ener­ji iha­le­le­ri­ne de gir­me­yi plan­l›­yor. Ama hol­din­gin nük­le­er ve elekt­rik da­ğ›­t›m alan­la­r›­na gi­ri­fli dev­le­tin özel­lefl­tir­me ala­n›n­da­ki h›­z›­na ve flir­ke­tin iha­le­ler­de­ki ba­fla­r›­s›­na bağ­l›. fiu an­da 2008 y›­l›n­da da­ğ›­t›m iha­le­le­ri­ne ç›­k›l­ma­s› plan­la­n›­yor ama he­nüz or­ta­da bir tak­vim yok.

Ener­ji­ ya­tırım­la­r›­nın ta­ma­mı Ver­bund ile ya­pı­la­cak

Saban­c› Hol­ding Ma­y›s 2007’de, Avus­tur­ya’n›n li­der elekt­rik ir­ke­ti “Ver­bund” (Ös­ter­re­ic­hisc­he Elekt­ri­zi­täts­wirtsc­hafts-Ak­ti­en­ge­sellsc­haft) ile bir or­tak­l›k ger­çek­le­tir­di. Bu or­tak­l›­€›n or­ta va­de­de hid­ro­elekt­rik, kö­mür ve do­€al­gaz sant­ral­la­r› çer­çe­ve­sin­de 2 000 MW’nin üze­rin­de ya­t›­r›m pla­n› bu­lu­nu­yor. Bu ra­ka­ma u an­da­ki ku­ru­lu güç olan 456 MW da­hil de­€il.
Nük­le­er ener­ji ya­t›­r›m­la­r› d›­›n­da­ki tüm elekt­rik ener­ji­si ya­t›­r›m­la­r›­n›n Ver­bund or­tak­l›­€›y­la yü­rü­tü­le­ce­€i­ni aç›k­la­yan Se­la­hat­tin Hak­man, “Nük­le­er ener­ji ha­riç elekt­rik üre­tim, da­€›­t›m, top­tan ve pe­ra­ken­de ti­ca­ret i­le­ri kap­sa­m›n­da ger­çek­le­ti­ri­le­cek tüm pro­je­ler or­tak­l›k çer­çe­ve­sin­de yü­rü­tü­le­cek­tir. Ye­ni al›m­lar­la da  il­gi­le­ne­ce­€iz. 2015’e ka­dar he­de­fi­miz Türk pi­ya­sa­s›n­da yüz­de 10 pa­zar pa­y›­na sa­hip ol­mak” de­di.

Bunu Paylaşın