Rusya’nın Gölge Tanker filosunun başı dertte

MDN Editör

Ukrayna savaşından bu yana Rusya’nın gölge tanker filosundaki hızlı artış, Rusya’nın petrol ve gaz nakliyatı yaptırımlarını aşmasına gizlice yardımcı olan Hindistan ve diğer ülkelere uygulanan baskı ile tersine dönebilir

ABD Hazinesi’nin Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), yaptırımlar ile denizcilik sektörünü şüpheli gemilerle herhangi bir ilişkiye girmekten caydırmak için çabalarını sürdürüyor.

Liman yetkililerine, gemi sahiplerine ve işletmecilerine, bayrak tescil kuruluşlarına, nakliye komisyoncularına, sınıflandırma kuruluşlarına ve sigorta şirketlerine, “kötü aktörleri” tespit etmek için gerekli özeni göstermemenin riskleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Denizcilik sektörüne yönelik ekim 2023’te bir tavsiyesinde belirttiği düzensiz ve genellikle yüksek riskli uygulamalara atıfta bulunan OFAC, “Genellikle yaptırımlara tabi ülkeler ve kişilerle bağlantılı veya diğer yasadışı faaliyetlerle ilişkili aktörleri ve yükleri içeren bir gölge ticaret daha belirgin hale geldi” açıklamasında bulundu.

Gölge ticaret için Rusya’nın yeni keşfedilen yaptırımları delen petrol ve gaz donanması; doğru fiyat karşılığında risk almaya hazır taraflara dayanıyor. Bununla birlikte OFAC, ilmiği sıkılaştırıyor ve gölge tankerlerle çalıştığından şüphelenilen kişilerin listesini düzenli olarak güncelliyor.

Denizcilik uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre başlıca suçlular arasında, farklı ülkelerde şüpheli denizcilik kayıtları kuran ve neredeyse kesinlikle iyi niyetli bir bayrak altında kayıtlı olmayacak gemileri kaydeden Hintli şirketler yer alıyor. Denize kıyısı olmayan Laos da aniden gemi sicili olarak popüler hale geldi.

Bu ülkeler, şu anda Rusya’nın devlet tarafından işletilen denizcilik devi Sovcomflot adına bir tanker filosunu yeniden bayraklandıran Orta Afrika’daki Gabon’un izinden gidiyor.

Maritime News

Bunu Paylaşın