Rusya’dan Kazakistan’a askeri destek

MDN İstanbul

Eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, hükümetin fiyat düşürme kararına rağmen süren protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü Kazakistan’a barış güçlerini gönderdi. Rusya, barış gücü olarak hava indirme kuvvetlerini ülkeye gönderiyor.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) yetkilileri, barış gücünün Kazakistan’daki ana görevinin devlet ve ordu tesislerini korumak olduğunu söyledi. Barış gücünün öncü birimleri şimdiden Kazakistan’da çalışmaya başladı.

Barış gücü içerisinde Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan askerlerinin yer aldığı belirtiliyor.

KGAÖ yetkilileri, Rusya hava güçlerinin askeri kargo uçaklarının şu an, Rusya’nın barış gücü olarak Kazakistan’a göndereceği birliklerini ülkeye taşıdığını kaydetti. Barış gücü içinde, Rusya’nın hava indirme birlikleri birimleri yer alıyor.

KGAÖ barış güçleri, ülkede şiddet olaylarına dönüşen protestoların bastırılmasına yardım etmek adına Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev’in isteği üstüne ülkeye gönderiyor.

Barış gücü kapsamında Kazakistan’a gönderilecek askerlerin sayısına ilişkin bir açıklama yapılmış değil. Ancak KGAÖ’nün barış gücü olarak ayırdığı biriminde 3 bin 600 asker yer alıyor. Söz konusu barış gücü içerisinde askerler, polis kuvvetleri ve sivil birimler bulunuyor. Rusya ordusunun içindeyse, konuşlanma yerleri Samara bölgesi olan ayrı bir barış gücü birimi yer alıyor.

Almatı’da özel güçler terör operasyonu düzenliyor
Öte yandan Kazakistan’ın Almatı kentinde özel güçlerin geceden beri sürdürdüğü terör operasyonu devam ediyor. Almatı kenti sakinlerine sürdürülen özel operasyon nedeniyle evlerinde kalmaları çağrısını içeren mesajlar gönderildiği belirtildi.

Sabah saatlerinde onlarca askerin Almatı kentinin ana meydanında operasyon düzenlendiklerini gösteren görüntüler yayınlandı. Operasyon alanından silah sesleri duyulduğu belirtildi. Almatı kentindeki havalimanı dün protestocular içindeki saldırgan gruplar tarafından ele geçirilmiş, daha sonra güvelik güçleri havaalanının kontrolünü geri almıştı.

Almatı polisi: Onlarca saldırgan etkisiz hâle getirildi
Almatı kenti polisi, dün gece kentteki emniyet müdürlüğü ile polis karakollarına saldırmaya çalışan ‘onlarca saldırganın etkisiz hâle getirildiği’ açıklamasını yaptı.

Doğrulanması hâlinde bu, Kazakistan’da protestoların başlamasından beri yaşanan sivil ölümlerine dair yapılmış ilk resmi açıklama. Daha önce şiddet olayları sırasında sekiz polisin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Almatı’da saldırgan gruplar tarafından ele geçirilen havaalanını geri almak için düzenlenen operasyonda da hayatını kaybeden askerler olduğuna dair haberler geldi ama doğrulanmadı.

Almatı’da protestocular hastanelere girişleri engelliyor
Almatı kentinde protestocuların, birkaç hastanenin çevresini sardığı belirtildi. Yerel Habar 24 televizyonuna göre protestocular hastanelere sağlık çalışanları ile hastaların girmesine izin vermiyor.

Almatı’daki çatışmalarda 12 güvenlik gücü hayatını kaybetti, bir kişi başı kesilmiş hâlde bulundu
Sputnik haber ajansının Kazakistan servisi, Almatı kentindeki çatışmalar sırasında 12 güvenlik gücünün hayatını kaybettiğini, 353 güvenlik gücünün de yaralandığını yazdı. Ayrıca kentte, bir erkeğin başı kesilmiş hâlde bulunduğunu aktardı.

Stratejik Planlama ve Reform Ajansı’nın başına eski ekonomi bakanı getirildi
Kazakistan lideri Tokayev, ülkesinde yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, ancak şiddet olaylarına dönüşen protestoları bastırmak için aldığı siyasi kararlar kapsamında, Stratejik Planlama ve Reform Ajansı’nın başına daha önce ekonomi bakanı görevinde bulunan Aser İrgaliyev’i getirdi.

Taraz’da protestocuların ateşe verdiği parti binası tamamen yandı
Kazakistan’ın Taraz kentinde iktidar partisi Nur Otan’ın ofisinin tamamen yandığı belirtildi. Nur Otan’ın kentteki ofisini protestocular arasında yer alan saldırgan gruplar ateşe vermişti.

Sputnik haber ajansının Kazakistan servisi, Taraz kentinin ana meydanında dün gece bini aşkın protestocunun toplandığını, polisin protestoculara biber gazı ile müdahale ettiğini yazdı. Ayrıca kentteki belediye binasının da tahrip olduğu, binanın üst katlarından duman yükseldiğinin görüldüğü kaydedildi.

Sputnik

Bunu Paylaşın