Rusya, yeni Status-6/Kanyon nükleer torpidosunun görüntüsünü yayınladı

MDN İstanbul

Rusya Savunma Bakanlığı nükleer güçle çalışan ve nükleer silah taşıyan; CIA’in ‘Kanyon’ diye adlandırdığı Status-6 torpidosunun ilk videosunu yayınladı.

Hem konvansiyonel hem de nükleer yükleri taşıyabilen bu yeni otonom sualtı aracının varlığı, ilk olarak 2015 yılının sonunda Rus medyasındaki haberlerde yazılmıştı. Rusya Başkanı Vladimir Putin de 2017’nin Aralık ayında yaptığı açıklamayla, Status-6’nın nükleer güç santraliyle ilgili testlerinin tamamlandığını doğrulamıştı.

Rusya’nın bir ‘sualtı otonom torpidosu’ geliştirdiğine dair ilk onay beyanatıysa, Ocak 2018’de yayınlanan Pentagon Nükleer Durum Raporu’nda yer aldı. Washington Free Beacon’un haberine göre sistem ilk olarak, bir Status-6 torpidosunun Sarov sınıfı bir denizaltıdan test amacıyla fırlatıldığı 2016 yılında ABD tarafından tespit edildi.

Torpido, 100-megaton’luk bir nükleer savaş başlığını barındırabiliyor ve hedefine ulaşmak için binlerce kilometrelik mesafeyi otonom bir şekilde kat edebiliyor.

Bir Rus televizyon kanalında 2015 sonlarında yayınlanan bir habere göre 24 metre uzunluğundaki torpidonun ulaştığı maksimum hız saatte 185 km. Bu yeni sistemler Rusya’nın, ABD karşısında güçlenmesine katkı sağlayacak. Ancak çok büyük ölçekli radyoaktif kirlenmeye de neden olabilir.

Rusya Savunma Bakanlığı ise sistemin hem karada hem de denizde test edildiğini ve geliştirme aşamasının planlandığı gibi devam ettiğini kaydetti.

Bunu Paylaşın