Rolls Royce denizcilikte teknolojik devrime hazır

MDN İstanbul

Rolls Royce 17-19 Haziran 2014 tarihleri arasında Norveç’te düzenlediği basın turuyla denizcilik sektöründe LNG yakıtla ilgili yaşanan gelişmeleri ve yeni teknolojik ürünlerini  tanıttı. MarineDeal News ekibinin de yer aldığı basın mensupları Norveç’te Rolls Royce’un dizayn ettiği motorları yakından tanıma fırsatı buldu

Rolls Poyce Plc şirketi; Sivil Havacılık, Savunma Havacılığı, Denizcilik ve Enerji olarak ayırdığı dört global pazarda dünya lideri tedarikçi olma sloganıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Şirketin gemi dizaynı ve donanım sistemleri üreten denizcilik sektöründe 36 ülkede toplam 6500 çalışanı bulunuyor. Offshore, Ticari, Askeri ve Hizmet gemisi segmentlerine ağırlık veren Rolls Royce; bugüne kadar dünyada 25 binden fazla gemiye dizayn ve ekipman sağladı.
Rolls Royce Power Systems Holding GmbH şirketinin alt kuruluşu Tognum Grup’a bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Bergen Engines AS son dönemde yeni nesil motorlarıyla denizcilik sektöründe önemli bir dönüşüme imza atıyor.

LNG yakıtlı motor teknolojisi:
Daha temiz bir gelecek
Bergen Engines 1943 yılından bu yana motor üretimine devam ederken ilk gaz motorunu 1991 yılında üretti. 960 çalışanı bulunan Bergen Engines şirketinde bugüne kadar satılan 6740 motorun 4000 adedinin halen işletimde olduğu bildirildi. Bunların 658’i ise yakıt olarak gaz kullanan motorlar. Deniz için üretilen 58 gaz motorlu gemiden 42 adedinin halihazırda işletime alınmış durumda olduğu açıklandı. Ayrıca LNG yakıtla çalışan motorların 23 milyondan fazla çalışma saati bulunuyor.
Düşük emisyon değerleri ve egzoz gazı salınımıyla çevre dostu olan LNG yakıtla çalışan deniz motorları yüzde 92 oranında azaltılmış NOx emisyonu, yüzde 22 azaltılmış GHG emisyonu, yüzde 100 azaltılmış SOx emisyonu sağlıyor. Sıfır dumanla çalışan azaltılmış yakıt tükemiyle yüksek performans sağlayan motorlar; yanmamış yakıt kaybını, çevreye zararlı partikül sayısını ve bakım masraflarını dikkat çekici miktarda düşürüyor.
Son yılarda LNG yakıt tedariği konusunda da önemli gelişmeler kaydedilirken LNG yakıt gemiye karadaki istasyonlardan, tanker kamyonlarından, kıyı tankerlerinden veya yeni teknolojiyle üretilen yakıt barclarından alınabiliyor.
Başarısı kanıtlanmış teknolojiler sunan Marine gaz motorlarının artan talepler doğrultusunda LNG yakıt tedariği konusunda daha iyi bir ağ oluşmasını sağlayacağı ifade ediliyor. Ayrıca herhangi bir durumda geminin seyrini tamamlayabilmesi için geliştirilen çift yakıt sisteminin de önemli bir imkan sağladığı kaydediliyor.
Uygulama alanının niteliklerine göre tek yakıtlı marine gaz motoru yeterli olduğunda daha etkili performans, işletim ve geri dönüşüm masrafları açısından daha ucuz, daha düşük emisyon değerleri, daha anlaşılır motor destek sistemleri, sektör ve armatör için yeşil( çevreci) profil sağlıyor.
İkili gaz yakıtlarına göre daha kolay kullanım sağlayan tek yakıt sistemleri gazın direkt olarak mekaniksel yönetimini sağlaması açısından önemli bir avantaja sahip. Ayrıca ikili yakıt motorlarına göre daha yüksek yükleme karşılığı ve daha iyi gaz kalitesi dayanıklığı sağlıyor. Bergen gaz motorlarının MN 70’de veya daha yüksek çalışabildiği belirtilirken ikili yakıt motorları aynı performans için MN 80’de veya daha yüksekte çalışarak daha fazla gaza ihtiyaç duyduğu kaydediliyor.

LNG yakıt ikmalinde
gelecek talepleri
Gelecekte daha fazla LNG yakıta ve daha yüksek miktarda  yükleme kapasitesine ihtiyaç olunacağı öngörülüyor. Kargo yükleme işlemleri esnasında yakıt alma bir zorunluluk olarak ortaya çıkacak. Ancak LNG yakıt kullanımıyla  gaz salınımı ortadan kaldırılarak gaz dönüşüm sistemlerinin en azından atmosferik tanklarda bulunacağı bir sistem geliştirilecek. LNG yakıtla ilgili tüm ekipmanlara uluslarası standartlar getirilmesi gelecekte gaz yakıt kullanımının artması için yapılması gereken yeniliklerden biri olarak öne çıkıyor.
LNG yakıt alma seçenekleri arasında öne çıkan sistemler ise; kamyondan gemiye, kıyıdan gemiye, gemiden gemiye olarak görülmektedir. Gemiden gemiye yakıt alma seçeneği diğerlerine göre daha fazla miktarda yakıt sağladığı için ön plana çıkarken bu konuda  bunker barcları, römorkörle işletilen barclar ve  LNG taşıma gemilerinden yararlanılabilir.
LNG kamyonları veya konteynerler ise düşük yatırım masrafı,yakıt istasyonu gerektirmemesi ve hızlı yakıt alımı sağlamasından dolayı depo tank olarak kullanılan alternatif LNG yakıt alma metodları olarak görülmektedir.
Sonuç olarak LNG geleceğin en önemli deniz yakıtı olarak öne çıkıyor. Etkileyici fiyat (bölgelere göre değişebilir) ve düşük emisyon sağlayan LNG yakıtı daha etkili ama daha “basit” gemiler dizayn edilmesini sağlayacak.

Dünyada LNG yakıtlı ilk römorkörler:
Rolls Royce motorları
Sanmar Tersanesi!nde inşa edilen dünyanın LNG yakıtlı ilk römorkörlerinin motorları Rolls Royce imzasını taşıyor.
Norveç’in Buksér og Berging AS adlı şirketi için inşa edilen ve ‘Borgoy’ ile ‘Bokn’ adı verilen römorkörler geçtiğimiz aylarda tamamlanarak teslim edilmişti. LNG yakıt ile çalışan çevre dostu römorkörlerin Statoil’in Norveç’teki terminallerinde çalışmaya başlaması bu teknolojiye olan ilgiyi artırdığı belirtiliyor.
Boyu 38 metre, eni 14,5 metre, su çekimi 7,5 metre ve kanca gücü 65 ton olan Borgoy ve Bokn römorkörlerini daha temiz bir makine dairesi, daha az atık yağ ve operasyonel getiriler bu tasarımı ön plana çıkarıyor. Rolls Royce azimuth pervane sistemine sahip römorkörde kullanılan LNG tankı geminin tek yakıtı olurken, dizel yakıt ile yedekleme yapılmıyor.

Denizcilik sektöründe geleceğin yakıtı: LNG
2020 sonrası (2025) dönemde ECAs veya dünya çapında çalıştıran yeni gemiler için ana yakıt seçenekleri olarak
-MGO+SCR
-HFO+Scrubber+SCR
-İkili yakıt (LNG+MGO)
-Saf gaz(LNG)
öne çıkıyor.
Sapphire Blue kruvaziyer gemisi Bergen Engines tarafından LNG yakıt tankı monte edilerek dönüştürüldü. Kabinler tüm üst güverte boyunca uzandığı ve her iki taraftan ışık aldığı Sapphire Blue kruvaziyer gemisinde Outdoor fonksiyonları güverteye taşınmıştır
Sapphire Blue gemisine LNG yakıt dönüşümü  için C-tip basınçlı toplam 1920 metreküp hacme sahip 4 adet LNG tankı monte edilmiştir. SRTP kabiliyetiyle transatlantik geçiş kapasitesine sahip olan gemi 3 haftalık yakıtını bir kerede alabilmektedir.
ABD’deki LNG fiyatları çok düşük olduğu için bu bölgede seyir yapan gemiler için gaz yakıtı çok avantajlı olabiliyor.  LNG yakıtlı  kruvaziyer konseptinde bir geminin yıllık yakıt tasarrufu; HFO’yla kıyaslandığında 1,8-2,1 milyon dolar/yıl olurken, MGO’yla kıyaslandığında-6,0-6,5 milyon dolar/yıl olarak ortaya çıkması gemi sahiplerinin ve işletmecilerinin dikkatini çekmektedir.

Bunu Paylaşın