RMK Marine’den Tüpraş’a yeni tanker ve römorkör

MDN İstanbul

Türkiye’nin en büyük tersanelerinden RMK Marine, 23 Temmuz 2008 tarihinde düzenlenen törenle, T. Sevgi adlı tankeri denize indirdi. T. Damla 4 adlı römorkörü de teslim etti. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un katılımıyla gerçekleşen törende Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Koç Holding Savunma Sanayii ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da yer aldı.

Rahmi Koç: “Amaç Koç ismine yakışır gemi ve yatlar inşa etmek.”
Rahmi Koç törende yaptığı konuşmada  “Biraz sonra denize indireceğimiz Sevgi Tankeri, Tüpraş için inşa ettiğimiz iki tankerden ilkidir. Şu anda denizde bulunan Damla Römorkörü ile Tüpraş için inşa ettiğimiz römorkörlerin sayısı üçe yükselmiştir. Dördüncüsünü de bir ay sonra tezgâha koyacağız. Sevgi tankerinin kardeşi Gönül tankeri de bunu takip edecektir. İlk saç kesiminden 10 ay sonra bu gemiyi denize indiriyoruz. Bundan 4 ay sonra da teslim edeceğiz, dolayısıyla 14 ayda bir tanker inşa eder hale geldik, amacımız bu süreyi 12,5 aya çekmektir. Bütün gayemiz rekabet gücü olan ve Koç ismine yakışır gemi ve yat inşa etmek ve onların bakımlarını en iyi şekilde üstlenmektir. Ailemizin büyüğü Semahat Arsel’in denize indireceği Sevgi tankerinin hayırlı ve uğurlu olmasını, denizlerinizin sakin, pruvalarınızın neta olmasını dilerim” dedi.
Erol Memioğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Günümüz enerji pazarında ham petrolün çıkarılması, rafinajı ve piyasaya sürülmesi kadar, emniyetli biçimde nakliyesi de önemli maliyetlerden biridir. Bu nedenle gerektiğinde kimyasal da taşıyabilecek iki ürün tankerinin RMK Marine Gemi Sanayii ve Deniz Taşımacılığı Şirketi’ne yaptırılmasına karar verilmiştir. Tankerlerin yanı sıra, Tüpraş rafinerilerinde 1970’li yıllardan beri çalışmakta olan mevcut römorkörlerin yaşlanması ve büyüyen gemi tonajları karşısında yetersiz kalmaları sonucu yeni römorkörler yaptırılmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede, RMK Tersanesi’ne 4 adet büyük, 1 adet de küçük olmak üzere 5 adet römorkör yaptırılmaya başlanmış,  3 adedi hali hazırda teslim alınmıştır. İnşa ettirilen römorkörler 300 bin dwt’a kadar büyüklükteki tankerlerin iskelelere yanaştırılıp ayrılması, tankerlere her türlü manevraların yaptırılması, limanda gemi ve deniz yangını emniyetinin sağlanması ve acil durumlarda can kurtarma gibi önemli hizmetlerde kullanılacaktır. Denize dökülen petrol atıklarını toplama özelliği de olan yüksek manevra yeteneği ile donatılmış römorkörler sayesinde terminal operasyonları daha emniyetli yapılacak, terminal gelirlerinde de artış sağlanmış olacaktır.’’

Bunu Paylaşın